Μπορεί σε λίγες ώρες από τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται «τέως» πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, δεδομένου φαίνεται ότι πλέον έχει αποφασίσει να παραμείνει στην πολιτική και να επιδιώξει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του 2024, φαίνεται ότι εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα.

Σκέψεις για νέο κόμμα

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, μέσα στις σκέψεις του Τραμπ για το πώς θα παραμείνει στην επιφάνεια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι και η ίδρυση νέου κόμματος και η αποχώρησή του από το GOP.

Η εφημερίδα, μάλιστα, λέει ότι ο Τραμπ έχει σκεφθεί και το όνομα του κόμματος –«Πατριωτικό Κόμμα»– ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, καθώς ετοιμάζεται για την αλλαγή φρουράς και την παράδοση στον Τζο Μπάιντεν.

Η ισχυρή «συνιστώσα Τραμπ»

Όπως έχει γράψει και το economico.gr, ο Τραμπ έχει κατορθώσει να φτιάξει δική του «συνιστώσα» στη βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το μέγεθος της οποίας για την ώρα θεωρείται σημαντικό και μοιάζει έτοιμο να τον ακολουθήσει όπου κι αν πάει.

Παράλληλα, το κομμάτι αυτό των ψηφοφόρων του Τραμπ δεν συμμετέχει ενεργά στις κομματικές διαδικασίες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ενδεχομένως δεν θα ενοχλούταν να ψηφίσει άλλο κόμμα με το οποίο το οποίο συγγενεύει ιδεολογικά.

Σύγκρουση με το κόμμα

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020 έχει συγκρουστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, τους οποίους και κατηγόρησε ότι δεν του έδωσαν στήριξη στον αγώνα του για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Και, φυσικά, η κίνηση του Μιτς Μακ Κόνελ να κατηγορήσει ανοιχτά τον Τραμπ ως υπάιτιο για την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου μπορεί να θεωρηθεί και ως οριστική ρήξη μεταξύ του απερχόμενου προέδρου και του κόμματος.

Τα μειονεκτήματα

Ωστόσο, τα σχέδια του Τραμπ για τη δημιουργία νέου κόμματος ίσως δεν υλοποιηθούν ποτέ, καθώς ο επιχειρηματίας έχει την ιστορία, αλλά και τις συνθήκες εναντίον του και ίσως υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τα σχέδιά του.

Ιστορικά, τα τρίτα κόμματα στις ΗΠΑ έχουν κακές επιδόσεις στις προεδρικές εκλογές και συνήθως απλώς καταλήγουν να κάνουν ζημιά στα κόμματα με τα οποία είναι συγγενή, στην περίπτωση του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Επίσης, ο Τραμπ έχει μπροστά του τη δίκη στη Γερουσία για την αποπομπή του και είναι σαφές ότι θα χρειαστεί τους Ρεπουμπλικάνους για να αποφύγει μια καταδίκη, η οποία μπορεί στη συνέχεια να του στερήσει το δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος.

Ωστόσο, και μόνο η σκέψη δείχνει από τη μία πόσο ισχυρός είναι ο Τραμπ μέσα στο GOP, αλλά και πόσο επηρέασε η θητεία Τραμπ τον χαρακτήρα και την ιδεολογία του κόμματος.

Πηγή: economico.gr