Μοιάζει σχεδόν τυπικό: τουλάχιστον μια φορά το μήνα, τα διεθνή ΜΜΕ που ειδικεύονται στον τομέα της άμυνας θα έχουν και μια είδηση που δεν βοηθά καθόλου το προφίλ του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς πολλαπλών ρόλων, του περίφημου F-35.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής του F-35 είναι ίσως το ακριβότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία. Ωστόσο, καθώς η παραγωγή των αεροσκαφών μπαίνει σε μια σειρά, η τιμή του είχε αρχίσει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια και να διαμορφώνεται κάτω από τα 80 εκατομμύρια δολάρια για την «απλή» έκδοση F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως, σύμφωνα με το Breaking Defense, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Αυξάνεται η τιμή

Φαίνεται λοιπόν ότι ο πληθωρισμός, οι συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και ο μικρότερος ετήσιος όγκος παραγωγής από αυτόν που είχε αρχικά προβλεφθεί, καθιστούν ασαφές εάν το F-35 θα πέσει ξανά κάτω από το κόστος μονάδας των 80 εκατομμυρίων δολαρίων. «Δεν μπορώ να σε κοιτάξω στα μάτια και να σου πω ότι θα επιστρέψει κάτω από τα 80 εκατομμύρια δολάρια», είπε πρόσφατα ο Γκρεγκ Άλμερ, επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.

Ο Άλμερ υποστηρίζει ότι ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος, είναι η διερεύνηση των προμηθειών των υλικών – το κόστος των πρώτων υλών, των εξαρτημάτων που βρίσκονται βαθιά μέσα στην αλυσίδα εφοδιασμού των F-35. Τον Ιούλιο, το Πεντάγωνο και η Lockheed Martin κατέληξαν σε συμφωνία για την παραγωγή 375 αεροσκαφών F-35. Το κόστος για αυτές τις παρτίδες θα οριστεί όταν οριστικοποιηθεί πλήρως η σύμβαση αργότερα αυτό το έτος.

Πάνω από 80 εκατ. δολάρια

Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το μοντέλο F-35A θα ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος. Εκείνη την εποχή, η Lockheed δήλωσε ότι «το πρόγραμμα F-35 ήταν σε θέση να επιτύχει κόστος ανά αεροσκάφος χαμηλότερο από τις τάσεις πληθωρισμού που έσπασαν ρεκόρ», αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις τιμές. Κάποια περίοδο, η τιμή ενός F-35A ήταν περίπου 78 εκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το κόστος ανά μονάδα είναι μόνο ένα από τα οικονομικής φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζει το F-35. To μεγαλύτερο και άλυτο ως τώρα πρόβλημα αφορά στο κόστος πτήσης και συντήρησης του stealth μαχητικού, το οποίο παραμένει στα ύψη. Το ωριαίο κόστος πτήσης παραμένει άνω των 36.000 δολαρίων κατά μέσο όρο, ενώ η συντήρηση και η αναβάθμισή του παραμένει πολύ ακριβή, προκαλώντας ζήτημα βιωσιμότητας συνολικά του σχεδίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr