Μετά από πολλές ζυμώσεις και έντονο παρασκήνιο, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας και επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στη χώρα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι θα είναι ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Κιλιτσντάρογλου ουσιαστικά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από το βήμα της Βουλής, όπου ζήτησε πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι «πρέπει να στηθούν πρόωρες κάλπες και ο Ερντογάν να με αντιμετωπίσει. Ας έρθει να με δει στις εκλογές. Αυτό είναι το πολιτικό κάλεσμά μου. Οι πολίτες δεν έχουν την αντοχή να περιμένουν τις προγραμματισμένες εκλογές». Μάλιστα, ζήτησε οι πρόωρες εκλογές να προκηρυχθούν αμέσως.

Στο προσκήνιο η οικονομία

Αναλυτές εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή ο Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί να αξιοποιήσει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία και η λίρα, λόγω των εμμονών και της κακοδιαχείρισης της οικονομικής κρίσης από τον Ερντογάν, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ, αλλά και οι σύμμαχοί του, οι «Γκρίζοι Λύκοι» βυθίζονται σταθερά. Μάλιστα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν λαμβάνει το απαραίτητο ποσοστό για να εκλεγεί πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Κιλιτσντάρογλου είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης (το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το εθνικιστικό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ και το μικρότερο κόμμα της Ισλαμιστικής Ευδαιμονίας) αν συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας, όπου οι κεμαλιστές είναι το μεγαλύτερο κόμμα.

Το παρασκήνιο

Από την άλλη, πάντως, δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι στους ψηφοφόρους είναι πολύ πιο δημοφιλείς οι -αντιπολιτευόμενοι το ΑΚΡ- δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Ωστόσο, φαίνεται ότι εν τέλει υπερίσχυσε το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο επικεφαλής του κόμματος, καθώς και ότι και αυτός -όπως και πολλά άλλα μέλη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία- έχουν δικαστικούς αγώνες με τον Ερντογάν, ο οποίος μοιράζει μηνύσεις δεξιά και αριστερά, συνήθως ισχυριζόμενος προσβολή του προσώπου του προέδρου.

Τώρα, μένει να φανεί αν ο Κιλιτσντάρογλου θα «αντέξει» στους σχεδόν 18 μήνες που μένουν ως τις εκλογές τα «χτυπήματα» του Ερντογάν, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν, ανάλογα με τις εξελίξεις, και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr