Χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων, απίστευτο παρασκήνιο και μια διάσπαση-που-τελικά-δεν-έγινε, αλλά τελικά ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατέληξε στον αντίπαλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο αντίπαλος του Ερντογάν

Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ο επικεφαλής του κεμαλικού CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι οριστικά ο αντίπαλος του Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι κοινός υποψήφιος των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την πρόεδρο του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ.

Μιλώντας πλαισιωμένος από τους άλλους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Κόμματος Ευτυχίας Τεμέλ Καραμολάογλου είπε ότι τα κόμματα συμφώνησαν να προτείνουν τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ως κοινό υποψήφιο, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δώσει αγώνα για να νικήσει τον Ερντογάν.

Συμβιβασμός

Η κοινή ανακοίνωση αντικατοπτρίζει τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ του CHP και του Καλού Κόμματος σχετικά με την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου. Ο συμβιβασμός επετεύχθη μετά από έντονες ζυμώσεις των αρχηγών των έξι κομμάτων το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να παραμείνει ανέπαφη η συμμαχία της αντιπολίτευσης λόγω της αρχικής άρνησης της Ακσενέρ να δεχθεί την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό, οι δήμαρχοι της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι οι αντιπρόεδροι του Κιλιτσντάρογλου, εάν η συμμαχία κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Ευτυχίας στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκαν οι έξι ηγέτες, για να χειροκροτήσουν την κοινή ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr