Μια ακόμα χώρα ετοιμάζεται να μπει στην «ελίτ» των χωρών που διαθέτουν υπερεξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη και μάλιστα φαίνεται ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Πρόκειται για τη Νότια Κορέα, η οποία παρουσίασε με κάθε επισημότητα το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς, με την ονομασία KF-21, το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί στα ίσια το περίφημο F-35 των ΗΠΑ. Το δικινητήριο KF-21 θα είναι είτε μονοθέσιο, είτε διθέσιο, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

«Ξεκίνησε μια νέα εποχή ανεξάρτητης άμυνας και είναι ένα ιστορικό ορόσημο στην ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας της [Νότιας Κορέας]», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Moon Jae-in κατά την πρώτη παρουσίαση του KF-21, που έχει το προσωνύμιο Boramae, δηλαδή «νεαρό γεράκι που εκπαιδεύτηκε για κυνήγι».

Η παρουσίαση έγινε στο εργοστάσιο παραγωγής της Korea Aerospace Industries (KAI) στο Sacheon, στην επαρχία της Gyeongsang. Ο Moon είπε ότι μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του KF-21 με στόχο 40 μαχητικά να αναπτυχθούν έως το 2028 και 120 έως το 2032.

Η Νότια Κορέα αναμένεται να παράγει έξι πρωτότυπα KF-21 για δοκιμές και ανάπτυξη, τα πρώτα τρία έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τα επόμενα τρία το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Προγράμματος Απόκτησης Άμυνας της χώρας (DAPA).

«Όταν ολοκληρωθούν οι τελικές δοκιμές, η Νότια Κορέα θα γίνει η όγδοη χώρα στον κόσμο που θα έχει αναπτύξει ένα προηγμένο υπερηχητικό μαχητικό», ανέφερε κυβερνητική δήλωση. Οι άλλες 7 χώρες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Σουηδία και η ευρωπαϊκή κοινοπραξία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αν και το KF-21 χαρακτηρίζεται «γενιάς 4++», οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν πως μπορεί να πετάξει ψηλότερα και ταχύτερα από το Αμερικανικό F-35 που είναι 5ης γενιάς. Το KF-21 αποτελεί συμπαραγωγή Νότιας Κορέας και Ινδονησίας, με τη Σεούλ να κατέχει το 80% των μετοχών, ενώ η Τζακάρτα το υπόλοιπο 20%.

Κατά την κοινοπραξία που το κατασκεύασε, το νέο μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να γίνει περιζήτητο, καθώς θα έχει «σημαντικά χαμηλότερη» τιμή από την αντίστοιχη του F-35. Η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, και ενδεχομένως ακόμη και το Ιράκ «θα μπορούσαν να είναι οι κορυφαίοι πελάτες για το μαχητικό», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι εξαγωγές όπλων της Σεούλ ήταν 210% υψηλότερες την πενταετία 2016 – 2020 από ό, τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια – δίνοντας στη Νότια Κορέα μερίδιο 2,7% στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Πηγή: economico.gr