Και οι ΗΠΑ διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της χώρας, δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την νέα κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, με τον ανιστόρητο και άκρως επιθετικό χάρτη που παρουσίασε ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη»

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε φωτογραφηθεί με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι είναι το παρακλάδι του κόμματός του.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται. Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Κάλεσμα για διπλωματικές λύσεις

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση». Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να τοποθετηθεί επί της νέας πρόκλησης του κυβερνητικού εταίρου του.

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή την διαρκώς κλιμακούμενη σε επίπεδο ρητορικής τουρκική προκλητικότητα, την οποία αποδίδει και στην παρατεταμένη προεκλογική περιόδο στη γείτονα, με τον Ερντογάν να δίνει πραγματική μάχη επιβίωσης, καθώς αν χάσει τις εκλογές του ερχόμενου καλοκαιριού, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, καθώς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του στην Τουρκία συγκρούστηκε άγρια με τους πολίτικούς αντιπάλους, τους έσυρε στα δικαστήρια και προκάλεσε ακραίες εντάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr