«Το είπαμε, το κάναμε»: το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ πριν τις εθνικές εκλογές του 2023 φαίνεται ότι «ταιριάζει γάντι» στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ και ενόψει ευρωεκλογών σημείωνε ότι «δηλώνω πρώτος “παρών” στην ωραία μας εκστρατεία»: πριν καν τελειώσει το συνέδριο, ο Κ. Μητσοτάκης άρχισε να «οργώνει» την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Τήλο και τη Ρόδο, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και… έπεται συνέχεια.

Το γιατί ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε επί σχεδόν δύο μήνες -τόσο απέχουμε από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου- να τρέξει σχεδόν παντού στη χώρα, το περιέγραψε ο ίδιος, μιλώντας σε πολίτες στη Ρόδο: «Αυτή η κάλπη έχει ένα χαρακτηριστικό: σε αντίθεση με άλλες ευρωεκλογές δεν συμπίπτει ούτε με δημοτικές, ούτε με περιφερειακές εκλογές, ούτε με εθνικές εκλογές. Οπότε πρέπει εμείς, ως νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες, να φροντίσουμε να κινητοποιήσουμε το δικό μας κόσμο. Να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και κυρίως να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αυτό το οποίο θα συμβεί στις ευρωεκλογές έχει μεγάλη σημασία για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και για την ένταση με την οποία θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το δικό μας μεταρρυθμιστικό έργο».

Η έκκληση

Και για όσους δεν κατάλαβαν, ο Κ. Μητσοτάκης τα «έκανε… ταληράκια»: «Θέλω να σας κάνω μία έκκληση: δύο μήνες ακριβώς πριν από τις ευρωεκλογές, θέλω να σας ζητήσω να μην αντιμετωπίσουμε αυτή την κάλπη με καμία χαλαρότητα και με καμία αδιαφορία. Να κινητοποιηθούμε, να μιλήσουμε στους συμπολίτες μας για τη σημασία των εκλογών. […] Θα μιλήσουμε και σε αυτή την προεκλογική περίοδο θετικά, γι’ αυτά τα οποία έχουμε πετύχει και αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε και για το πώς οραματιζόμαστε τον ρόλο της Ελλάδας σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Αυτό είναι το ζητούμενό μας».

Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός θα διατρέξει ολόκληρη τη χώρα (με έμφαση σε περιοχές όπου οι μετρήσεις δείχνουν όχι επιθυμητές τάσεις για την κυβέρνηση), με στόχο να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του εκλογικού σώματος που για δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 έδωσε στη ΝΔ καθαρή νίκη και διαφορά, και να αποτρέψει φαινόμενα χαλαρότητας και εφησυχασμού. Άλλωστε, και οι δημοσκοπήσεις στέλνουν διάφορα… μηνύματα στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha, ανεβαίνει το ποσοστό όσων λένε ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσει ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, από 40% στο 47%, ενώ υποχωρεί το αντίστοιχο ποσοστό όσων έλεγαν ότι δεν θα αποτελέσει η ευρωκάλπη πεδίο διαμαρτυρίας, από το 56% στο 49%, έστω κι αν το 65% δηλώνει ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ δεν πρόκειται να δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.

Και τώρα… τρέχουμε

Και δεν θα είναι ο μόνος που θα… τρέξει: το επόμενο διάστημα όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος θα ξεχυθούν ανά τη χώρα με σκοπό να αποτρέψουν φαινόμενα «χαλαρής» ψήφου στις ευρωεκλογές ή, ακόμα χειρότερα, ψήφου διαμαρτυρίας, κυρίως, δε, προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, σε βάρος των οποίων ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη εκτόξευσαν μύδρους στη διάρκεια του συνεδρίου. Προφανώς, ανατροπή της κυριαρχίας της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν πρόκειται να συμβεί. Ωστόσο, ένα όχι καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές (π.χ. αν το ποσοστό το βράδυ της 9ης Ιουνίου δεν γράφει μπροστά 3 αλλά 2), σε συνδυασμό με ενίσχυση της αντιπολίτευσης, θα κάνει τις συνθήκες πιο… ζόρικες για το μέλλον.

Με απλά λόγια, στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι η ΝΔ να βγει και από αυτή την εκλογική αναμέτρηση κατά το δυνατόν αλώβητη και χωρίς κάποιος να μπορεί να αμφισβητήσει υπό οιοδήποτε τρόπο την κυριαρχία της στην πολιτική ζωή του τόπου, με στόχο να έχει μπροστά της μια «καθαρή» από εκλογές, αλλά και από… σύννεφα εσω-πολιτικής φύσης, τριετία για να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματός της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr