Αυξάνεται έντονα η κινητικότητα της Ρωσίας στην Αρκτική, το τελευταίο διάστημα, καθώς η χώρα ανανεώνει και ενισχύει την εκεί στρατιωτική της παρουσία.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, Νικολάι Γιεβμένοφ, δύο υπερηχητικά μαχητικά MiG-31 πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ρωσικού ναυτικού πτήση πάνω από τον Βόρειο Πόλο, σε μια αποστολή που περιλάμβανε και εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, Ναύαρχος Σεργκέι Αβακιάντς, ανακοίνωσε ότι σμήνη από MiG-31 ανέλαβαν υπηρεσία στην περιοχή της Αρκτικής. Τα συγκεκριμένα μαχητικά μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα Mach 2.83 σε ύψος 21,5 χιλιομέτρων και είναι εξοπλισμένα με το υπερηχητικό οπλικό σύστημα Kinzhal.

Κινητικότητα στο βορρά

Όπως είχε γράψει το economico.gr στις αρχές Δεκεμβρίου, το γραφείο τύπου του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι «μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-31 υπό την διοίκηση του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Anadyr, για να ενισχύσουν την αεροπορική μας ισχύ στην αρκτική ζώνη, ενώ την ίδια στιγμή εξετάζονται συστήματα διαλειτουργικότητας με επίγεια συστήματα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή για την εκτέλεση αποστολών».

Η αεροπορική βάση στην οποία εγκαταστάθηκαν τα MiG-31 βρίσκεται απέναντι από τα σύνορα Ρωσίας- ΗΠΑ και για την ακρίβεια απέναντι από την Αλάσκα, ενώ έκπαλαι η Αρκτική αποτελεί ένα πεδίο αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Πηγή: economico.gr