Νέα ένταση επικρατεί στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσα, καθώς η Κίνα «δείχνει» τα δόντια της για άλλη μια φορά στην Ταϊβάν.

Στρατιωτικές ασκήσεις

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο πραγματοποίησε την Παρασκευή στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, καθώς αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών έφτασε στο νησί για επίσκεψη, την οποία το Πεκίνο χαρακτήρισε «σκόπιμη προκλητική ενέργεια». Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του κινεζικού στρατού είπε ότι έστειλε αντιτορπιλικά, φρεγάτες, βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη για ασκήσεις «στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στα ύδατα και στον εναέριο χώρο που περιβάλλουν την Ταϊβάν».

«Η κακή συμπεριφορά και τα κόλπα της αμερικανικής πλευράς είναι πολύ επικίνδυνα και θα αποβούν μάταια. Παίζοντας με τη φωτιά θα καεί μόνο ο εαυτός τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι οι ασκήσεις είναι «απαραίτητες ενέργειες που λαμβάνονται υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας στα στενά της Ταϊβάν και της ανάγκης διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας».

«Σκόπιμη προκλητική ενέργεια»

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι «η σκόπιμη προκλητική ενέργεια… παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία της Κίνας, υπονομεύει σοβαρά το πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και κλιμακώνει την ένταση στα στενά της Ταϊβάν». «Είναι εξαιρετικά υποκριτικό και αναξιόπιστο για τις ΗΠΑ να δεσμεύονται να μην υποστηρίξουν την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν” από τη μια πλευρά και να στείλουν ένα σοβαρό λάθος μήνυμα στις αποσχιστικές δυνάμεις “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν” από την άλλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σε ξεχωριστή δήλωση, ανέφερε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται στις επίσημες ανταλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της νήσου Ταϊβάν με οποιαδήποτε μορφή». Ενώ η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως την «αποσχισθείσα επαρχία της», η Ταϊπέι επιμένει στην ανεξαρτησία της από το 1949. Οι στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν είναι «ένα αντίμετρο στις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών», ανέφερε η κρατική Global Times.

«Κάθε επιλογή στο τραπέζι»

Μια εξαμελής αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ έφτασε στην Ταϊβάν την Πέμπτη, αψηφώντας προηγούμενες απειλές από το Πεκίνο για «αναγκαστικά μέτρα» ως απάντηση. Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Γκράχαμ προειδοποίησε την Κίνα ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν «κάθε επιλογή στο τραπέζι» σε περίπτωση επίθεσης στην Ταϊβάν, ανέφερε το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Taiwan News.

Εκτός από την αυξημένη συχνότητα επισκέψεων από αμερικανούς νομοθέτες και αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειες εξοπλισμού της Ταϊβάν, εγκρίνοντας την τρίτη συμφωνία όπλων υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr