Η Γερμανία θέλει αντιπυραυλική προστασία τύπου «Σιδηρού Θόλου»

Με πρότυπο το πολυεπίπεδο ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας και η Γερμανία φαίνεται ότι επιδιώκει να ενισχύσει τη δική της αεράμυνα υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και με τον φόβο πιθανής ρωσικής απειλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild am Sonntag.

Αντιπυραυλική ασπίδα

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία υπερσύχγρονης ασπίδας πυραυλικής προστασίας πάνω από τη γερμανική επικράτεια με χρήματα που πρόκειται να προέλθουν από το νεοσύστατο ειδικό Ταμείο για τον γερμανικό στρατό ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ -χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη επαφές για το θέμα με τον Γενικό Επιθεωρητή του Γερμανικού Στρατού Έμπερχαρντ Τσορν και πιο συγκεκριμένα για την αγορά του ισραηλινού, αντιβαλλιστικού συστήματος «Arrow 3», το οποίο αφορά την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς.

To «Arrow 3»

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς η Bundeswehr διαθέτει ήδη πυραύλους Πάτριοτ, οι οποίοι επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες με το πολυσυζητημένο σύστημα «Iron Dome» (Σιδηρούς Θόλος) του Ισραήλ -το οποίο επίσης αφορά την αναχαίτιση πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς. Η καινοτομία και το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος «Arrow 3» είναι ότι μπορεί να καταστρέψει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλο ύψος πάνω από τη γη έως τη στρατόσφαιρα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι στηρίζουν πάντως μια τέτοια αγορά. «Πρέπει να προστατευθούμε καλύτερα από τη ρωσική απειλή. Γι αυτό χρειαζόμαστε μια αντιπυραυλική προστασία πάνω από τη Γερμανία.Το ισραηλινό σύστημα “Arrow 3” είναι μια λύση», δήλωσε στην Bild am Sonntag, ο Αντρέας Σβαρτς, βασικός εισηγητής στην Επιτροπή Άμυνας της γερμανικής βουλή από το SPD.

Σιγή ιχθύος

Bάσει μάλιστα πληροφοριών της Bild η αγορά ενός τέτοιου συστήματος θα ανερχόταν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Προς το παρόν το γερμανικό υπουργείο Άμυνας τηρεί σιγή ιχθύος, με εκπρόσωπό του να δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο των προτάσεων που εξετάζονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του γερμανικού στρατιού.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μέλη της γερμανικής βουλής φέρονται να έχουν μεταβεί ήδη από σήμερα στο Ισραήλ για να ενημερωθούν σχετικά το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία αύξησε στα 100 δισ. ευρώ τον αμυντικό προϋπολογισμό της, από 47 που ήταν αρχικά.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr