Τις οφειλές της λιβυκής κυβέρνησης προς τουρκικές ιδιωτικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας, για να διατηρήσει την παρουσία της Άγκυρας εκεί.

Το χρέος των 5 δισ. δηναρίων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας Αλ Αχράμ, ο Ερντογάν, στη διάρκεια κλειστής συνάντησής του με τον Λίβυο προσωρινό πρωθυπουργό, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, η οποία προηγήθηκε επίσημης συνάντησης αντιπροσωπειών των δύο χωρών, του ζήτησε η κυβέρνηση της Τρίπολης να αποπληρώσει οφειλή ύψους 5 δισ. δηναρίων, ήτοι 1,1 δισ. δολαρίων, σε τουρκικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα ζητά από την Τρίπολη πληρωμές που αφορούν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, σε «αποζημιώσεις» ή «κόστος όπλων».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, έχει ισχυρή ανάμειξη στα τεκταινόμενα στη Λιβύη, από τη στιγμή που υποστήριξε ενεργά την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας και συμμετείχε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις απόκρουσης των επιθέσεων του Χαλίφα Χαφτάρ -μάλιστα, εκτιμάται ότι ο ρόλος των τουρκικών και μισθοφορικών δυνάμεων στη Λιβύη ήταν πολύ κρίσιμος όταν οι δυνάμεις του Χαφτάρ επιχείρησαν να καταλάβουν την Τρίπολη. Ωστόσο, από τον περασμένο Μάρτιο στη χώρα υπάρχει νέα προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δείχνει να θέλει να απαλλαγεί από την τουρκική επιρροή.

Αύξηση εξαγωγών

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κορυφαίος εμπορικός οργανισμός της Τουρκίας, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, οι εξαγωγές προς τη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες σε επίπεδο ΟΗΕ, που καλούν για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, προκειμένουν αυτή να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά και η σταδιακή προσπάθεια της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά να απαγκιστρωθεί από την επιρροή της Άγκυρας έχουν κάνει τον Ερντογάν να στέλνει διαρκώς μηνύματα προς την Τρίπολη, ότι δεν θα υποχωρήσει/αποχωρήσει εύκολα από τη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr