Σοβαρή κρίση στον χώρο των ΜΜΕ στη Βρετανία φαίνεται ότι προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να μειώσει τα έσοδα του BBC, «παγώνοντας» για δύο χρόνια την εισφορά που πληρώνουν οι πολίτες για να έχουν πρόσβαση στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Πάγωμα της συνδρομής

Ήδη η κυβέρνηση Τζόνσον έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείται το BBC, ωστόσο, το «πάγωμα» της ετήσιας «συνδρομής» των 159 λιρών, σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός «τρέχει» με περίπου 6% συνεπάγεται ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα απωλέσει σημαντικά έσοδα σε μια στιγμή που δίνει «μάχες» τόσο με τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, όσο και με πλατφόρμες όπως το Netflix. Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι το «πάγωμα» γίνεται για να μειωθεί το κόστος ζωής των Βρετανών που και αυτοί υποφέρουν από την ακρίβεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις.

Έρχονται ριζικές αλλαγές

Τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση άρχισε διαπραγματεύσεις σχετικά με την ετήσια «συνδρομή», με στόχο να υπάρξει πενταετές σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2022. Το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ΜΜΕ, Πολιτισμού και Αθλητισμού αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ωστόσο, η υπουργός Ναντίν Ντόρις είπε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα της συζήτησης για τη χρηματοδότηση του BBC και σημείωσε ότι η συμφωνία για το ύψος της συνδρομής θα είναι η τελευταία που θα γίνει κατ’ αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά προαναγγέλοντας ριζικές αλλαγές.

Πυρά από τους Εργατικούς

Από την πλευρά του το Εργατικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι περικοπές έχουν πολιτικά κίνητρα, υποστηρίζοντας ότι η «επίθεση» στο BBC γίνεται επειδή ο Μπόρις Τζόνσον δεν αρέσκεται στη δημοσιογραφία του οργανισμού, ο οποίος έχει ασκήσει κατά καιρούς κριτική στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και στους χειρισμούς του ιδίου για το Brexit, το οποίο και αποτελεί κεντρικό κομμάτι της πολιτικής του. Μάλιστα, βουλευτής των Συντηρητικών υποστήριξε ότι τα ρεπορτάζ για τα πάρτι του Τζόνσον ισοδυναμούσαν με «πραξικόπημα» κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ο ιστορικότερος οργανισμός ΜΜΕ

Το BBC ιδρύθηκε πριν από εκατό χρόνια και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μιντιακός όμιλος, καθώς απασχολεί σχεδόν 22.000 εργαζόμενους. Ο οργανισμός ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα και είναι το αρχαιότερο δημόσιο ραδιοφωνικό μέσο που υπάρχει ως και σήμερα. Σημειώνεται ότι το 2020 το BBC ανακοίνωσε έλλειμμα 119 εκατομμυρίων λιρών, παρότι είχε θέσει ως στόχο στο τέλος του έτους να έχει πλεόνασμα 80 εκατομμυρίων. Περίπου τα τρία τέταρτα των εσόδων του BBC (3,75 δισ. λίρες) προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των πολιτών, ενώ το βασιλικό διάταγμα λήγει το 2027.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr