Τον κίνδυνο να βρεθούν προ εκπλήξεων διατρέχουν όσοι στη Γαλλία θεωρούσαν ως fait accompli τη νέα και σχετικά άνετη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μόλις δέκα ημέρες πριν τον άνοιγμα της κάλπης, η ακροδεξιά αντίπαλος του Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, μοιάζει να κλείνει απειλητικά τη δημοσκοπική ψαλίδα που τη χώριζε ως τώρα από τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, ο Μακρόν αναμένται να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο αν η αντίπαλος του είναι, όπως όλα δείχνουν, η Μαρίν Λεπέν, ωστόσο, η μεταξύ τους διαφορά έχει πλέον συρρικνωθεί στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, είναι δηλαδή μικρότερη παρά ποτέ.

Σε απόσταση «αναπνοής»

Συγκεκριμένα στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα γίνει στις 24 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 52,5% των ψήφων έναντι 47,5% της Μαρίν Λεπέν. Πριν από δύο εβδομάδες η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό εμφάνιζε τον Μακρόν στο 59,5% έναντι 40,5% της Λεπέν.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο ο Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 28% του εκλογικού σώματος, η κινούμενη Λεπέν το 21%, ο κινούμενος στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Μελανσόν το 15,5%, ο εθνικιστής-ακροδεξιού Ζεμούρ το 10,5% και η νεογκολική Περκρες το 9,5%. Επίσης οι Οικολόγοι λαμβάνουν 4% το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας 2,5%, το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα 2%, δύο κόμματα που κινούνται στο χώρο της ακροδεξιάς περί το 5% και δυο κόμματα που κινούνται στο χώρο της ακροαριστερός περί το 2%.

Οι λόγοι της υποχώρησης

Με άλλα λόγια στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα του κόμματος του Μακρόν συγκεντρώνουν αθροιστικά περί το 46% και οι υποψήφιοι των κομμάτων που τοποθετούνται αριστερότερα περί το 26%. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κάμψη του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι επί της ουσίας – και σε αντίθεση με την Λεπέν – ο Μακρόν δεν έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία, ασχολούμενος κυρίως με το ουκρανικό.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με την εμφάνιση του εθνικιστή Ζεμούρ στο γαλλικό πολιτικό προσκήνιο η Λεπέν δίνει μια πιο μετριοπαθή εικόνα, σε σχέση με το παρελθόν. Κάτι που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, διευκολύνει την μετατόπιση ψήφων προς αυτήν όχι μόνο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά ακόμα και από τον χώρο της Αριστεράς.

Το πιθανότερο σενάριο

Αναλυτές εκτιμούν ότι -όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν- αν στο δεύτερο γύρο αντίπαλοι είναι ο Μακρόν και η Λεπέν, τότε τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα καλέσουν τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον νυν Γάλλο πρόεδρο, προκειμένου να εμποδίσουν την ακροδεξιά υποψήφια από το να κερδίσει την προεδρία της χώρας.

Ωστόσο, ένας παράγοντας που ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο είναι αυτός της αποχής, καθώς σημαντικός αριθμός Γάλλων ψηφοφόρων δεν κρύβει την απογοήτευσή του από την πρώτη θητεία του Μακρόν, επικεντρώνοντας τον προβληματισμό τους στις συγκρούσεις των «κίτρινων γιλέκων» με την αστυνομία, αλλά και τη συνολική πολιτική που ακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr