F-22

Σε μία κινήση με πολλές αναγνώσεις προχώρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες και αποφάσισαν – προφανώς με το «ΟΚ» του Λευκού Οίκου – να αναπτύξουν στη Μέση Ανατολή ένα οπλικό σύστημα πραγματικό φόβητρο για τους πάντες.

Ο λόγος για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη εναέριας υπεροχής F-22 Raptor, αριθμός των οποίων εστάλει από την 94η Πτέρυγα Μάχη στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια σε αεροπορική βάση στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος και ασφάλεια στον ευρύτερο εναέριο χώρο της περιοχής. Εξηγώντας την απόφαση αυτή, ο διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, αντιπτεράρχος Αλέξους Γκρίνκεβιτς, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη 5ης γενιάς «θα παράσχουν αυξημένες δυνατότητες, ενώπιον της ρωσικής αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς στον αέρα».

Κίνδυνος

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε  για την παρουσία των F-22 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ότι «η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των Ρωσικών Δυνάμεων δεν είναι αυτό που περιμένουμε από μια επαγγελματική αεροπορία. Η τακτική παραβίαση των συμφωνηθέντων μέτρων αποσυμφόρησης στον εναέριο χώρο αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης ή εσφαλμένου υπολογισμού. Μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Μήνυμα

Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις αυτές; Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωσικά μαχητικά Su-35, σταθμευμένα στη Συρία, έχουν παρενοχλήσει αρκετές φορές αμερικανικά F-16 που πραγματοποιούν πτήσεις περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ρωσικά μαχητικά έχουν προβεί σε ενέργειες που θεωρούνται ότι παραβιάζουν τους κανόνες της ασφαλούς πτήσεις, οπότε, στέλνοντας τα καλύτερα τους αεροσκάφη στον τομέα της εναέριας υπεροχής, οι ΗΠΑ στέλνουν ένα απλό μήνυμα: καθίστε καλά για να μην έχουμε άλλα.

Προβολή ισχύος

Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που τα υπερεξελιγμένα μαχητικά στέλνονται στη Μέση Ανατολή – είχαν ξαναβρεθεί στην περιοχή πέρσι, μετά από επιθέσεις με drones, κατά πάσα πιθανότητα από την Υεμένη, στα ΗΑΕ -, αναλυτές εκτιμούν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η Ουάσινγκντον στέλνει και ένα μήνυμα ευρύτερης προβολής ισχύος, τόσο προς τη Ρωσία, όσο και προς όποιον άλλο έχει… περίεργες ιδέες. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί και αρκετές υπερπτήσεις οπλισμένων ρωσικών αεροσκαφών.

Τα πιο εξελιγμένα

Υπενθυμίζεται ότι τα F-22 θεωρούνται ως τα πλέον εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς στον κόσμο (τόσο εξελιγμένα που οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εξαγωγή τους, λόγω των απόρρητων τεχνολογιών που διαθέτουν), αλλά λόγω κόστους (και λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, καθώς τα αεροσκάφη είχαν σχεδιαστεί ειδικά για αποστολές διείσδυσης σε εχθρικό έδαφος) κατασκευάστηκαν μόλις 195 αεροπλάνα και από αυτά σήμερα μόνο λίγα θεωρούνται ως κατάλληλα σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ειδικό βάρος

Η… σπάνη τους δίνει ιδιαίτερο βάρος στην απόφαση της Ουάσινγκτον να στείλει κάποια από αυτά στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει, βέβαια, την ικανότητα των ΗΠΑ να επανατοποθετούν δυνάμεις και να προσφέρουν συντριπτική ισχύ σε σύντομο χρονικό διάστημα και, ταυτόχρονα, ενισχύει την παρουσία τους σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά περιοχή του πλανήτη, όπου και η Ρωσία έχει αναπτύξει δυνάμεις και, ταυτόχρονα, ασκεί και σημαντική διπλωματική επιρροή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr