Όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με αντιπροσωπεία την κυβέρνησης και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Στρασβούργο και συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα δώσει έμπρακτη αγωγή στη χώρα, η οποία επλήγη, ιδίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, από την κακοκαιρία Daniel, η οποία και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Όπως εξήγησε η Γερμανίδα πολιτικός, η ΕΕ θα διαθέσει στην Ελλάδα κεφάλαια συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ για να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι γρήγορη και ευέλικτη και θα κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους της ΕΕ για να στηρίξει την Ελλάδα μετα τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.

Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία

Σύμφωνα, λοιπόν, με ελληνικές και κοινοτικές πηγές, η συζήτηση που διεξήχθη με την Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για τη παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,25 δις. ευρώ προς σκοπούς αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
  • την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
  • το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Δικαιούχοι του arogi.gov.gr

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και ότι έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει κανένας πολίτης που επλήγη από την κακοκαιρία που να μείνει αβοήθητος, ενώ ήδη έχει ανοίξει και η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν:

  • Επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής.
  • Νοικοκυριά προκειμένου να λάβουν ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή / και την αντικατάσταση οικοσκευής, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικών κοινών αποφάσεων των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά περίπτωση (ΦΕΚ Β’ 5404, Β’ 5405, Β’ 5406/11.09.2023).

Για την καταβολή των ενισχύσεων ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία λειτουργεί με τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων έως και την 9η Οκτωβρίου 2023.

Αιτήσεις, άμεσα, μπορούν να υποβάλλουν οι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ στην πλατφόρμα θα ενταχθούν μέχρι την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 και οι περιοχές των ΠΕ Λάρισας και Φθιώτιδας. Σταδιακά, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα ενταχθούν και οι λοιπές περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr