Παρά το γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποχωρούν σταδιακά, τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, ειδικά στη Θεσσαλία, μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό.

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης η Λάρισα και ήδη καταγράφονται καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές σε δυτικές συνοικίες της πόλης, όπου ολόκληρες περιοχές στις όχθες του Πηνειού έχουν σκεπαστεί από το νερό που φτάνει ακόμα και τα δυόμισι μέτρα. Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των 20 χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Χτύπησε το 112

Μετά τις 2 μ.μ. της Παρασκευής, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Θωμά στη Λάρισα, προκειμένου να απομακρυνθούν από τη συνοικία. «Αν βρίσκεστε στη συνοικία Άγιος Θωμάς Δ. Λάρισας απομακρυνθείτε προς Φιλιππούπολη λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρεται στο μήνυμα. Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Γιαννούλη και στις εργατικές κατοικίες προκειμένου να τις εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς τον Τύρναβο και τη Λάρισα λόγω της κατάστασης. Μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Τύρναβο έλαβαν επίσης όσοι βρίσκονται στις περιοχές Βρυότοπος και Αμπελώνας Λάρισας, καθώς έσπασε ανάχωμα του Πηνειού.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στη συνοικία του Αγίου Θωμά, με τη στάθμη του Πηνειού να ανεβαίνει. Στον Άγιο Θωμά, παρότι το νερό έχει φτάσει ήδη σε κάποια σημεία τα δύο μέτρα, τα φρεάτια εξακολουθούν να αναβλύζουν. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπερχείλιση του Πηνειού δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Αγωνία

Στην Αγία Μαρίνα, την πρώτη συνοικία που συναντά κανείς ερχόμενος στη Λάρισα από τη Θεσσαλονίκη, το νερό έχει καλύψει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ποδοσφαίρου, σιλό, αποθήκες εμπορευμάτων. Σε μικρή απόσταση, το ποτάμι έχει καταλάβει και τις δύο πλευρές του δρόμου. Αν δεν φύγει το νερό, είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τις καταστροφές. Στο κέντρο της Λάρισας επί του παρόντος δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, εκτός από την αυξημένη κυκλοφορία. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οχήματα της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, μαζί με οχήματα του στρατού.

Οι τροχονόμοι βρίσκονται στα σημεία που επιχειρούν οι διασώστες και κλείνουν τους δρόμους στις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ εκτρέπουν την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται προς Καρδίτσα και Τρίκαλα, πάλι προς την πόλη και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται και όλοι αναμένουν να τραβηχτούν τα νερά για να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Ταυτόχρονα συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας ενισχύουν με σάκους άμμου τις όχθες του ποταμού ώστε να εμποδίσουν τους υδάτινους όγκους να πλημμυρίσουν δρόμους και ισόγεια καταστημάτων εντός της πόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr