Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία της κυβέρνησης, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Συγκεκριμένα, σε περισσότερο από ένα δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί το κόστος των αποζημιώσεων μετά το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Daniel, όπως εκτίμησε στη Βουλή κατά τη διαδικασία κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός έχει ύψος 600 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ για το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 150 εκατ. ευρώ για τον τακτικό προϋπολογισμό με τις δαπάνες να προορίζονται για την κάλυψη των πρώτων αποζημιώσεων, την κρατική αρωγή και αγροτικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές.

Τα μέτρα ανακούφισης

Σύμφωνα με τον κ. Πετραλιά το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά υψηλότερο του ενός δις. ευρώ και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη, καθώς θα επισκευάζονται τα κτίρια που υπέστησαν ζημιά και θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Τα χρήματα αυτά τόνισε ο ίδιος είναι συμπληρωματικά αυτών που απαιτούνται για αποκατάσταση υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού θα κατευθυνθούν στα εξής μέτρα ανακούφισης των πληγέντων:

  • Η ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες έως 6.600 ευρώ.
  • Η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής κτιρίων που υπέστησαν βλάβες έως 10.000 ευρώ και εν συνεχεία η στεγαστική συνδρομή ύψους 80% επί του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των κτιρίων.
  • Η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ το μήνα.
  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων.
  • Η πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις ύψους έως 4.000 ευρώ και εν συνεχεία η αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα.
  • Οι αποζημιώσεις προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που περιλαμβάνει τόσο αποζημίωση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, όσο και η αποζημίωση της τρέχουσας παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι έως το μεσημέρι της Πέμπτης, κατεγράφησαν ήδη 22.589 αιτήσεις στην κρατική αρωγή οριστικοποιημένες και 4.840 εκκρεμείς. «Οι αποζημιώσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, κάτι που απαιτεί την άμεση ενίσχυση των σχετικών πιστώσεων» πρόσθεσε ο κ. Πετραλιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr