μολότοφ κακούργημα

Σε κακούργημα που θα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια μετατρέπεται η κατασκευή και χρήση μολότοφ και άλλων εκρηκτικών υλών σε πορείες.

Εφόσον μάλιστα ο δράστης εντοπίζεται να φέρει τα παραπάνω υλικά κατά τη συμμετοχή του σε πορείες, ο κακουργηματικός χαρακτήρας της πράξης διευρύνεται, όπως επίσης εφόσον κατέχει, προμηθεύεται ή κατασκευάζει μεγάλη ποσότητα των ανωτέρω υλικών, με σκοπό τη παρατεταμένη χρήση.

Η τροπολογία στο σχέδιο νόμου 

Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία αυστηροποιείται το καθεστώς για ένα αδίκημα, αυτό της της παρασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, που έχει συνδεθεί με την τέλεση πλειάδας αδικημάτων, τα οποία σχετίζονται με καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας ή ακόμη και με εμπρησμούς (όπως για παράδειγμα είχε γίνει στην υπόθεση της Marfin).

Τι αναφέρει η ρύθμιση

  • Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών – Τροποποίηση Παρ. 2 άρθρου 272 ΠΚ
  • Στο άρθρο 272 του ΠΚ α) συμπληρώνεται τίτλος του άρθρου ως προς αναφορά εμπρηστικές ύλες, β) τροποποιείται παρ. ως προς αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος, γ) τροποποιείται παρ. 2 ως προς τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αδικήματος και άρθρο 272 διαμορφώνεται ως εξής:

«Αρθρο 272 Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών

1. ‘Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται κατέχει εκρηκτικές εμπρηστικές ύλες, μηχανισμούς, από τις μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

2. Η πράξη προηγούμενης παραγράψου τιμωρείται κάθειρξη έως δέκα αν υπαίτιος τελεί συμμετέχει δημόσια συνάθροιση πλήθους αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών αντικειμένων.

3. Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σε αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν κατοχή τους απέτρεψε άλλο τρόπο κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.>).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr