Καλά νέα από την εφορία: Άμεσοι συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου

Καλά νέα για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου. Ραγδαία επιτάχυνση των επιστροφών φόρου, καθιερώνει η εφορία με κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών δύο φορές το μήνα από το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, η Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιδιώκει να συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει το φόρο να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Καλά νέα και για τους οφειλέτες: Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών σε έως 72 δόσεις για τους συνεπείς αλλά και οι πλατφόρμες της δεύτερης ευκαιρίας για την αναβίωση παλαιότερων ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων.

Συμψηφισμοί και άμεσες επιστροφές

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Οι νέες ρυθμίσεις

Οι πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων ρύθμισης αναμένεται να ανοίξουν έως το τέλος της εβδομάδας και αφορούν:

1. Τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, για συνεπείς οφειλέτες πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης . Θα μπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν στην εφορία από τον Νοέμβριο του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ και συνοδεύεται από ευεργετήματα όπως είναι η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, ενώ αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

2. Την παλαιά ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και την ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας προκειμένου να ενταχθούν όσοι τις έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 . Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 με την καταβολή δύο δόσεων , της τρέχουσας και μιας επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση. Ταυτοχρόνως, όμως, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εντάξει εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr