Η αυξημένη αγοραστική δραστηριότητα επιβράδυνε τη συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών και έτοιμων προϊόντων, αλλά, σύμφωνα με αναφορές, οι ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών οδήγησαν σε
επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι γενικά εξασθενημένες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης ώθησαν τους προμηθευτές να προσφέρουν εκπτώσεις. Το κόστος εισροών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, παρότι οι τιμές πώλησης παρέμειναν και πάλι, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 53.5 μονάδες τον Ιούλιο, τιμή υψηλότερη από τις 51.8 μονάδες του Ιουνίου, υποδεικνύοντας σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η ανάπτυξη ήταν η έκτη σε ισάριθμους μήνες και η εντονότερη από τον Μάιο του 2022.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Η αύξηση συνδέθηκε συχνά από τα μέλη του πάνελ με την ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και την απόκτηση νέων πελατών.

Κατ’ αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις συνολικές νέες πωλήσεις, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου. Παρότι μόνο μέτριος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρότερη άνοδο της παραγωγής. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε από τον Ιούνιο και ήταν από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί σε διάστημα ενάμιση ετών.

Η αύξηση της παραγωγής αποδόθηκε στην εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Πηγή: economico.gr