Λαβρόφ ΟΗΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Μόσχα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να συμβάλλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που θα διευκόλυνε τις εξαγωγές τροφίμων και της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιορδανία, μία ημέρα αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία, σε μία κίνηση διπλωματικής αναδίπλωσης μετά την απόφασή της, το περασμένο Σαββατοκύριακο, να αναστείλει τον ρόλο της στη συμφωνία.

Επτά πλοία αναχώρησαν

Σήμερα Πέμτπη, επτά πλοία που μεταφέρουν γεωργικά προϊόντα αναχώρησαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μια μέρα μετά την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά με στόχο την παράδοση ουκρανικών τροφίμων σε ξένες αγορές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Τα πλοία είναι φορτωμένα με 290.000 τόνους προϊόντων διατροφής και κατευθύνονται προς ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Εγγυήσεις από την Ουκρανία

Η Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε επιστροφή στη συμφωνία, ενώ Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνέχιζαν τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών για αρκετές μέρες χωρίς ρωσική συμμετοχή στις επιθεωρήσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέδωσε την επανέναρξη στο ότι έλαβε εγγυήσεις από την Ουκρανία ως προς το ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε είναι επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έκαναν λόγο για ψευδές πρόσχημα και «εκβιασμό», καθώς και για απειλή για την παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr