Προϊόν πολυτελείας θεωρείται πλέον το ελαιόλαδο στην Ισπανία με την παραγωγή να έχει πέσει κατακόρυφα με αποτέλεσμα η τιμή του να καλπάζει.

Η Ισπανία αναγκάστηκε να πάρει ακραία μέτρα βάζοντας αντικλεπτικά μηχανήματα στα σουπερ μάρκετ. Η τιμή του «υγρού χρυσού» ωστόσο δεν είναι υψηλή μόνο στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ισπανία, η τιμή του ελαιόλαδου σπάει κάθε ρεκόρ και αυτό το μήνα έχει φτάσει τα 10,34 ευρώ το κιλό, ενώ στην αρχή του χρόνου δεν ξεπερνούσε τα 6,91 ευρώ ανά κιλό. Σημειώνουμε ότι η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγό ελαιολάδου, με 40-55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

Μάλιστα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν σταμάτησε να βρέχει στην Ισπανία, αλλά η νότια Ισπανία υποφέρει ακόμα από ξηρασία, από ανομβρία και αυτή τη στιγμή οι Ισπανοί πληρώνουν τόσο ακριβό λάδι εξαιτίας της τρίμηνης ανομβρίας την περασμένη άνοιξη.

Το αποτέλεσμα της ακρίβειας αυτής είναι μια κατακόρυφη αύξηση των κλοπών, όχι μόνο από σούπερ μάρκετ, αλλά και από μεγάλα ελαιοτριβεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της Κόρδοβα, όπου εκλάπησαν περίπου 60.000 λίτρα τον περασμένο μήνα.

Η κατάσταση είναι τέτοια, που πλέον, τα περισσότερα σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά συστήματα στα φιάλες ελαιολάδου και σε άλλα προϊόντα «πολυτελείας», όπως είναι το ουίσκι, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία, Δώρα Μακρή.

Κλοπές στην Ελλάδα

Κλοπές, όμως, σημειώθηκαν και στην Ελλάδα. Την Τρίτη (19/9) έγινε γνωστό ότι έκαναν «φτερά» από αποθήκη ηλικιωμένου στο Γεράκι του δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη περίπου 200 κιλά ελαιόλαδου.

Με μέση τιμή στα 8.500 δολάρια -125% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι- ένας μετρικός τόνος ελαιολάδου κοστίζει σήμερα τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από έναν μετρικό τόνο «μαύρου χρυσού», αργού πετρελαίου δηλαδή, και είναι ακριβότερος κατά 6 φορές σε σχέση με το 2019.

Όπως λένε οι ειδικοί του χώρου, η τιμή του λαδιού μόλις άρχισε να ξεφεύγει και, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, θα εκτοξευτεί σε τόσο δυσθεώρητα ύψη που θα μετατρέψει τον «υγρό χρυσό», όπως αποκαλείται ξανά πια (αλλά για άλλους λόγους) το ελαιόλαδο, σε σπάνιο προϊόν υπερπολυτελείας, καθώς οι παραγωγοί δεν βλέπουν βελτίωση των συνθηκών για την επόμενη διετία – τριετία.

Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες και οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις παγκοσμίως, τροφοδοτώντας τις ασυνήθιστα υψηλές τιμές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr