Άλλη μια χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή τεχνολογίας στην Τουρκία, καθώς διαπίστωσε ότι η Άγκυρα τη χρησιμοποιεί για πολεμικούς σκοπούς.

Απαγόρευση εξαγωγών

Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων του Καναδά, Μαρκ Γκαρνώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα αποφάσισε να ακυρώσει 29 άδειες εξαγωγής στρατιωτικών υλικών και τεχνολογίας στην Τουρκία, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την Άγκυρα μέσω των drones Bayraktar TB2 στη διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ήδη από πέρσι ο Καναδάς είχε «παγώσει» τις συγκεκριμένες άδειες, που αφορούν σε συστήματα σκόπευσης, καθώς είχε αρχίσει έρευνα για τη χρήση τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Βάσει νόμου, ο Καναδάς απαγορεύεται να πουλάει στρατιωτική τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται από τρίτους και όχι από τη χώρα που την αγοράζει, ή χρησιμοποιείται για επιθετικές ενέργειες σε βάρος πολιτών.

Υπόνοιες και για Λιβύη

Το ενδιαφέρον είναι ότι η έρευνα άφησε να εννοηθεί ότι τα τουρκικά drones με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είχαν χρησιμοποιηθεί και στη Λιβύη, αν και δεν ανακαλύφθηκαν οριστικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Παράλληλα, πάντως, στην εταιρεία Baykar που κατασκευάζει τα drones και ανήκει σε γαμπρό του Ερντογάν δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, καθώς η Οτάβα έκρινε ότι δεν είναι υπεύθυνη για τη χρήση των προϊόντων της.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η αντιπολίτευση του Καναδά και οργανώσεις για τον αφοπλισμό κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Οτάβα για καθυστερημένη αντίδραση σε βάρος της Τουρκίας, όταν τα υπάρχοντα στοιχεία καθιστούσαν σαφές ότι η Άγκυρα χρησιμοποιούσε από το 2019 την καναδική τεχνολογία πέρα και έξω από τα όρια που έθεταν οι άδειες εξαγωγής της.

Πηγή: economico.gr