Κασσελάκης: «Έκλεισε ο κύκλος Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αρχίζει η δική μου εποχή»

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και τη ματαίωση των εκλογών που είχαν προαναγγελθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην ΕΡΤ (Γιώργος Κουβαράς) τόνισε πως θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.  Έλαβα «τεράστια εντολή» από το συνέδριο, είπε. «Οποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά να το κάνει. Αν χρειαστεί να κερδίσω ξανά, θα το κάνω. Ο κόσμος είπε «αλλάξτε το κόμμα». Αυτό έγινε στο συνέδριο.

Και, στη συνέχεια, με μια φράση υπογράμμισε την αυτοπεποίθησή του για την κυριαρχία του στο κόμμα και τις προθέσεις του για (ριζική) αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ: «Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος, ένα ολόκληρο στάδιο σειόταν και έλεγε κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη. Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να περάσω στις δομικές αλλαγές που είχε ανάγκη το κόμμα (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει δομικά να διευρυνθεί ώστε να συνενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

«Έκλεισε ο κύκλος του Τσίπρα»

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης «ακύρωσε» τον Αλέξη Τσίπρα («σφάζοντάς τον με το βαμβάκι») και κατέστησε σαφές ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει ρόλο στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού «έκλεισε ο κύκλος του»:

«Δε μας είχε ενημερώσει (για τις προθέσεις παρέμβασής του). Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα πήρε τον διευθυντή του γραφείου μου ένα λεπτό πριν την ανάρτηση. Εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο, μιλάμε για χιλιάδες μέλη, τα οποία έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα και τα οποία θα ήθελαν πάρα πολύ να ακούσουν από εκείνον αυτοπροσώπως (τις απόψεις του)». Πέρα από αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει από δω και πέρα. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω (…) Ο κύκλος του 2015 – 2019 έχει κλείσει, και ξεκινάει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επί της ουσίας ένα νέο κόμμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε επίσης πως, για να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα σημερινά όριά του, απαιτείται να γίνει άλλο κόμμα με διεύρυνση προς το Κέντρο.

Αφού σχολίασε πως όταν ανέλαβε την ηγεσία, το κόμμα δεν ήταν πλέον «κυβερνητικό», τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι, αλλά πρέπει να είναι και διευρυμένος, ώστε να συνενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις – ένα κόμμα του 17% δεν κυβερνά τη χώρα».

Ως προς το αν παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτική συμμαχία» και «ριζοσπαστική αριστερά», ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να σχολιάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επί της ουσίας ένα νέο κόμμα, άρα και η λέξη «συνασπισμός» δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. «Το προοδευτικό κέντρο, αυτό το εύρος το οποίο καλύπτουμε έχει την σημασία όπως και η παραδοσιακή αριστερά μέσα στο κόμμα μας», δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο κόσμος αξίζει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι το κόμμα του, αλλά και ως «συνταγματικό αντίβαρο».

Τσίπρας: Όλα θα κριθούν στις Ευρωεκλογές

Οι πολιτικοί παρατηρητές, ενώ επισημαίνουν την κυριαρχία Κασσελάκη στο Συνέδριο (που έτσι κι αλλιώς τα μέλη του είχαν επιλεγεί κατά τα ¾ από το επιτελείο του) θέτουν κάποια ερωτήματα που από την απάντησή τους, στην πορεία των πραγμάτων, θα κριθεί και το μέλλον του εγχειρήματος Κασσελάκη, αλλά και ο ίδιος:

  • Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών; (Θα κατέβει το κόμμα συντεταγμένο ή θα υπάρξει απόπειρα φθοράς του αρχηγού;)
  • Ποια η απάντηση Τσίπρα σε περίπτωση σοβαρής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ; (Ήδη μετά το χαστούκι που δέχτηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει κάποιου είδους ρεβάνς. Δεν είναι τυχαία η δήλωση «κύκλων» του ότι όλα θα κριθούν στις Ευρωεκλογές)
  • Τι θα κάνει ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πάει για πρωθυπουργός, αν το κόμμα του απωλέσει δυνάμεις επί ηγεσίας του;

Αυτά, βεβαίως, αν φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές χωρίς άλλα ενδιάμεσα επεισόδια…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr