Καταιγίδα μέτρων στήριξης, «pass… παντού», νεα αύξηση κατώτατου μισθού,

Νέο πακέτο στήριξης για τους ευάλωτους και τα μικρομεσαία εισοδήματα -πέρα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και «τρέχουν»- νέα αύξηση 5%-5,5% στον κατώτατο μισθό, αναδρομικές αυξήσεις 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ, τακτοποίηση αιτημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η μάχιμη πενταετία και αναμόρφωση του μισθολογίου, που φέρνει και bonus απόδοσης, είναι τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες του Star.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Οικονομικών χτίζει και ένα μαξιλάρι άνω των 2 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις εισοδημάτων και παροχές που αφορούν στις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Έκτατα επιδόματα και στοχευμένα μέτρα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ot.gr (Ελένη Στεργίου) η κυβέρνηση εχει στα σκαριά, ένα νέο πλέγμα στήριξης των ευάλωτων και της μεσαίας τάξης, όπως την καταβολή μία τρίτης επιταγής ακρίβειας και των εφάπαξ, στοχευμένων επιδομάτων προς όσους έχουν ανάγκη, με βασική φιλοσοφία να καταπολεμηθεί η ακρίβεια. Ο σχεδιασμός αφορά κυρίως το πρώτο τρίμηνο του 2023, χωρίς να αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν προς το τέλος του έτους, με χρονικό ορόσημο την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, στις 17 Δεκεμβρίου.

Η φιλοσοφία του «pass… παντού» δηλαδή των έκτακτων επιδομάτων και στοχευμένων μέτρων προς ευάλωτα νοικοκυριά είναι σε απόλυτη εξάρτηση με την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά, αλλά και την εγχώρια. Για παράδειγμα, αναλόγως της πορείας των τιμών τα καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο αν χρειαστεί να προβεί σε στοχευμένη βοήθεια στο πετρέλαιο θέρμανσης ή και κίνησης (fuel pass), ή και να προβεί σε ένα voucher  (food pass)για αγορές βασικών προϊόντων στο σουπερμάρκετ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr