Καταλυτική Σύνοδος Κορυφής για επιδότηση του κόστους ενέργειας και άμυνας.

Καταλυτική για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται η σημερινή ημέρα, εν μέσω των έντονων ανησυχιών, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής με μια πολύ καθοριστική ατζέντα, και παράλληλα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.

Σε μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να λάβουν μια σειρά από γενναίες αποφάσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες θα μελετήσουν την πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου πολλών δισεκατομμυρίων, ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.

Το πλάνο αυτό έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κοινές ομολογίες, καθώς και το ύψος των χρημάτων που πρέπει να συγκεντρωθούν.

Εκδότης των νέων ομολόγων αναμένεται να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι θα βασίζεται στη δομή διοχέτευσης πόρων των έκτακτων κοινωνικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δημιούργησε η πανδημία όπως για παράδειγμα το SURE για την απασχόληση ή και το επενδυτικό ταμείο NextGenerationEU.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει με όπλο την πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε προχθές με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το “πλαφόν” στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στα όρια μεταβολής της ημερήσιας τιμής.

Παράλληλα, προτείνεται ο καθορισμός σταθερής τιμής ως “αντίδραση έκτακτης ανάγκης” σε δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική διαταραχής της ροής αερίου από τη Ρωσία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας φυσικού αερίου δια της σύνδεσης της αγοράς μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας. Ένας πρακτικός τρόπος, θα ήταν επιπρόσθετα φορτία LNG από την Κίνα, πέραν των όσων διατίθενται από τις ΗΠΑ κ.ο.κ.

Στη σημερινή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να επιμείνει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα πρέπει να αναμένεται συζήτηση επί της πρότασης του κ. Μητσοτάκη αυτής καθ’ αυτής, ο ίδιος, όμως, παρουσίασε την προσέγγισή του που θεωρείται τολμηρή, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανία.

Από τη Σύνοδο, ο κ. Μακρόν θέλει ως βασική “νίκη” μια προαναγγελία για το mega-ευρωομόλογο που θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες, αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές γερμανικές ενστάσεις για το ζήτημα της περαιτέρω αμοιβαιοποίησης χρέους. Στη συζήτηση για την άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα επιμείνει ότι πρέπει το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας να είναι προτεραιότητα της Ε.Ε.

Έτοιμο το πακέτο στήριξης

Η συζήτηση στις Βερσαλλίες θα είναι σημαντική και “τροχιοδεικτική” ως προς τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο της ενέργειας, αλλά υπάρχει και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες που έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα “πάρει κλίμα” και την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στο Υπουργικό.

Η παρέμβαση αυτή θα περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας τον Μάρτιο, στήριξη που θα συνεχιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενδεχομένως με διαφορετικό μίγμα, τη λεγόμενη , σε μια αρκετά ευρεία περίμετρο συμπολιτών μας, αλλά και “κάτι ακόμα”. Αρμόδια πηγή λέει στο protothema.gr ότι ο βασικός σκελετός των μέτρων έχει κλειδώσει, όπως και το ύψος του πακέτου, αν και αυτά τηρούνται ακόμα ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ο λόγος, πάντως, που η παρέμβαση δεν είχε ανακοινωθεί ως τώρα ήταν, αφενός για να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για την πορεία του Α’ τριμήνου, αλλά και για να γίνει η παρέμβαση στον σωστό χρόνο. “Αν ανακοινώναμε μέτρα πριν από έναν μήνα, τώρα θα έπρεπε να παρέμβουμε ξανά”, έλεγε κυβερνητική πηγή, η οποία προσέθετε ότι βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή ασφάλεια, μετά ο έλεγχος των τιμών και ύστερα η όποια επιδότηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr