Απτόητος Κουόμο

Αποτροπιασμό προκαλούν τα συμπεράσματα της έκθεσης σχετικά με τις ειδεχθείς συμπεριφορές του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, που δημοσιοποίησε χθες η γενική εισαγγελέας της πολιτείας, Λετίτια Τζέιμς.

Η έκθεση, με έκταση 165 σελίδων, συντάχθηκε μετά τις καταθέσεις 179 συνεργατών του Κουόμο και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, όπως ο υπερβολικά θερμός εναγκαλισμός και η θωπεία του στήθους μιας βοηθού του.

Αφόρητο εργασιακό περιβάλλον στο γραφείο του κυβερνήτη

Οι καταθέσεις των μαρτύρων σκιαγραφούν ένα αφόρητο εργασιακό περιβάλλον στο γραφείο του κυβερνήτη, κακοποιητικό και εκδικητικό.

Το πόρισμα της έκθεσης καταλήγει ότι ο Κουόμο παρενόχλησε 11 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και μια πολιτειακή αστυνομικό, την οποία είχε αποσπάσει ο ίδιος στην ασφάλειά του παρά την απειρία της.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Τζέιμς, «η έρευνα αποκάλυψε συμπεριφορές που διαβρώνουν πλήρως τον ιστό και τον χαρακτήρα της πολιτειακής κυβέρνησης».

Η διερεύνηση της συμπεριφοράς του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες γυναικών ότι είχαν υποστεί ανεπίτρεπτες χειρονομίες και είχαν γίνει αποδέκτριες σχολίων με έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο.

Μια βοηθός του είχε καταγγείλει ότι τη θώπευσε ενώ βρισκόταν στην έπαυλή του.

Μεταξύ των καταγγελιών που επαληθεύθηκαν είναι ο ισχυρισμός ότι ο κυβερνήτης θώπευσε τα οπίσθια εργαζομένης σε άλλη πολιτειακή υπηρεσία, ότι έκανε σχόλια με έντονους σεξουαλικούς υπαινιγμούς σε νεαρή βοηθό του και γενικότερα ότι άγγιζε ανάρμοστα γυναίκες που δεν ανήκαν στο εργατικό δυναμικό της πολιτείας.

Σεξουαλική η παρενόχληση από τον δήμαρχο

Τα σχόλιά του, καταλήγει η έκθεση, συνιστούν σεξουαλική παρενόχληση. Στη νεαρή πολιτειακή αστυνομικό, π.χ., είχε δηλώσει με νόημα ότι το κριτήριό του για την ιδανική σύντροφο είναι «η αντοχή στον πόνο».

Σε μια βοηθό του, επίσης, είχε προτείνει να κάνει τατουάζ στα οπίσθιά της, ενώ είχε ρωτήσει μια άλλη αν ήταν πρόθυμη να απατήσει τον σύντροφό της.

Η Τζέιμς απέφυγε να προβλέψει κατά πόσον, μετά τις αποκαλύψεις, ο Κουόμο θα παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι η απόφαση είναι δική του.

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης, πάντως, δεν πρόκειται να ασκήσει διώξεις εναντίον του, αλλά θα δημοσιοποιήσει το πλήρες περιεχόμενο της έκθεσης.

Απτόητος ο Κουόμο

Σε χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Αντριου Κουόμο δεν φάνηκε να αισχύνεται από τις αποκαλύψεις, τονίζοντας ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του, ενώ υπεραμύνθηκε της φήμης του λέγοντας ότι παραμένει υπέρμαχος των γυναικών και των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Τα πραγματικά συμβάντα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιγράφονται», δήλωσε. «Δεν είμαι αυτός που σκιαγράφησε η γενική εισαγγελέας», είπε ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε θωπεύσει το στήθος της βοηθού του.

«Αυτό δεν συνέβη ποτέ», τόνισε υποστηρίζοντας ότι οι καταγγέλλουσες προσπάθησαν «να μετατρέψουν σε όπλο την καθημερινή αλληλεπίδραση».

Το μόνο που παραδέχθηκε είναι ότι επιδεικνύει ιδιαίτερη, ίσως υπερβολική, θέρμη όταν χαιρετά άνδρες και γυναίκες στο περιβάλλον του. Επίσης δεσμεύθηκε ότι θα φέρει κάποιον «ειδικό» για να εκπαιδεύσει τον ίδιο και τους συνεργάτες του στα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του

Ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες των αποκαλύψεων για την ειδεχθή συμπεριφορά του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης μένει να το δούμε.

Ηδη, όμως, από χθες, πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, τρεις Δημοκρατικοί βουλευτές της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν σε παραίτηση, όπως έπραξαν και οι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές της πολιτείας.

«Ο πολιτισμός που διέπνεε τον χώρο εργασίας του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ήταν γεμάτος με εκφοβισμό, φόβο και τρομοκρατία από τη μια και από την άλλη ακατάσχετες ερωτοτροπίες και σεξουαλικά υπονοούμενα», κατέληξε ο Γουν Κιμ, πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr