Σκυλακάκης έσοδα

Κατάρρευση στα έσοδα του προϋπολογισμού έφερε ο Σεπτέμβριος με πτώση 1,9 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν υστέρηση εσόδων 1,904 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, δηλαδή συνολικά στα ταμεία  μπήκαν 3,942 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και συγκεκριμένα 1,6 δισ. ευρώ οφείλεται σε αναβολές πληρωμής φόρων λόγω πανδημίας, αλλά και στις αλλαγές στο πρόγραμμα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ.

Θ. Σκυλακάκης: Βασική αιτία της πτώσης οι αναβολές πληρωμών

Το στοιχείο των αναβολών πληρωμών επεσήμανε και ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ως τον κύριο λόγο της βουτιάς των εσόδων.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι «τα έσοδα του Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται σημαντικά μειωμένα λόγω των αναβολών φορολογικών υποχρεώσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση για να διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας».

Όπως τόνισε, από το σύνολο της πτώσης εκτιμάται πως “η υστέρηση των 1,6 δις οφείλεται σε αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων (αναβολή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ για τέλη Οκτωβρίου, μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον Cocid 19, περισσότερες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων)”.

« Με δεδομένες τις αναβολές αυτές», πρόσθεσε, «η πορεία των εσόδων είναι συμβατή με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020, όπως προκύπτει άλλωστε τόσο από την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο όσο και από την μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου».

“Τρύπα” 9,5 δις στον προϋπολογισμό

Η μεγάλη πτώση, πάντως, του Σεπτεμβρίου δημιουργεί τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 9,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11.265 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.544 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7.008 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.568 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4.474 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.501 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.719 εκατ. ευρώ ή 12,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Πηγή: economico.gr