Για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 κατηγορούν οι Κινεζικές αρχές τον διευθυντή ξένης εταιρείας συμβούλων στην Κίνα. Η MI6 (Military Intelligence, Section 6) – γνωστή και ως Secret Intelligence Service (SIS) – αποτελεί τον βραχίονα κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός των συνόρων του.

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου ανέφερε μέσω της εφαρμογής WeChat, ότι η MI6 χρησιμοποίησε τον ξένο υπήκοο Χουάνγκ Μουμού από το 2015 για να αποκτήσει “σχέσεις συνεργασίας στον τομέα (της συλλογής) πληροφοριών”.

Η εθνικότητα του προσώπου αυτού, που είναι επικεφαλής εταιρείας συμβούλων, δεν διευκρινίζεται, ούτε δίνεται το όνομα της εταιρείας. Πάντα σύμφωνα με τις Κινεζικές αρχές, φέρεται να “εισήλθε στην Κίνα επανειλημμένα με οδηγίες να χρησιμοποιήσει το δημόσιο προφίλ του ως κάλυψη για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την Κίνα υπέρ της Βρετανίας” και να “βρει άλλους ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσε να έλθει σε επαφή η MI6”. Από την πολυετή δράση για την οποία κατηγορείται, ο κ.Χουάνγκ φέρεται να έστειλε στην MI6 συνολικά 17 αναφορές – μεταξύ άλλων και ορισμένες που περιείχαν Κινεζικά κρατικά μυστικά – προτού εντοπιστεί και συλληφθεί.

Το Κινεζικό υπουργείο ανέφερε πως η έρευνα που διενεργήθηκε “οδήγησε γρήγορα στον εντοπισμό αποδείξεων πως ο Χουάνγκ επιδιδόταν σε κατασκοπευτική δραστηριότητα” και ότι “ελήφθησαν εξαναγκαστικά μέτρα” σε βάρος του, όρος που συνήθως σημαίνει πως κάποιος έχει προφυλακιστεί. Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών – Foreign Office – δεν απήντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων να σχολιάσει την εξέλιξη.

Τους τελευταίους μήνες, Λονδίνο και Πεκίνο ανταλλάσσουν συχνά κατηγορίες περί κατασκοπείας, με τη Βρετανική κυβέρνηση να προειδοποιεί πως Κινέζοι κατάσκοποι βάζουν ολοένα και συχνότερα στο στόχαστρό τους, δημόσιους λειτουργούς. Ερευνητής στο Βρετανικό Κοινοβούλιο διέψευσε πρόσφατα πως κατασκόπευε για λογαριασμό της Κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Στο ίδιο πλαίσιο, πέρυσι η Κίνα πραγματοποίησε σειρά εφόδων σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων. Τον Μάιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως ερευνήθηκαν τα γραφεία της Αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Capvision για την προστασία των “συμφερόντων εθνικής ασφαλείας” της Κίνας. Τον Απρίλιο, οι Κινεζικές αρχές ανέκριναν το προσωπικό του παραρτήματος στη Σαγκάη άλλης Αμερικανικής εταιρείας συμβούλων, της Bain.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr