Ένα «θρίλερ» βγαλμένο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου βιώνει το τελευταίο διάστημα η Βρετανίας. Σύμφωνα με το BBC, η ΜΙ5, η υπηρεσία εσωτερικής αντικατασκοπίας της χώρας, έχει ενημερώση το Κοινοβούλιο ότι πράκτορας της Κίνας δρα στη Βουλή των Κοινοτήτων και επηρεάζει την πολιτική της χώρας.

Συναγερμός από την ΜΙ5

Όπως αναφέρει το BBC, η υπηρεσία ασφαλείας της Βρετανίας ανέφερε ότι η Κριστίν Τσινγκ Κούι Λι, δικηγόρος κινεζικής καταγωγής, έχει συνάψει δεσμούς με βουλευτές και πολιτευτές και ότι έχει κάνει δωρεές σε πολιτικούς, με χρήματα από Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Η ΜΙ5 κάλεσε όποιον έχει έλθει σε επαφή με την Λι να «προσέχει πολύ» τις σχέσεις του μαζί της και ότι η ίδια «προωθεί την ατζέντα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας», στην ανακοίνωσή του προς τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο πρώην επικεφαλής των Τόρις, σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ υπογράμμισε ότι «το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι όπως καταλαβαίνω ο κ. Πρόεδρος ενημερώθηκε από την MI5 και τώρα προειδοποιεί τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι υπάρχει πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ, στο Κοινοβούλιο και ο οποίος εργάζεται με έναν βουλευτή προφανώς για να υπονομεύσει τις διαδικασίες εδώ».

Φωνές από βουλευτές για κινητοποίηση

Ο Σμιθ προσέθεσε ότι «λέω, ως βουλευτής στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κινεζική κυβέρνηση, ότι αυτό είναι ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας». Τόνισε, δε, ότι «αυτό θα οδηγήσει τώρα σε μια σοβαρή αναθεώρηση των διαδικασιών διαπίστευσης εδώ στη Βουλή των Κοινοτήτων επειδή είναι ξεκάθαρα πολύ χαλαροί ώστε να μπαίνουν αυτοί οι άνθρωποι -είτε στις APPG (κοινοβουλευτικές ομάδες) είτε με άλλα άτομα» και ζήτησε την απέλαση της Λι.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Τομπάιας Έλγουντ ζήτησε να υπάρξει τοποθέτηση από τη Βουλή και σημείωσε ότι «αυτή είναι η “γκρίζα” παρέμβαση που αναμένουμε και εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσει η Κίνα. Όμως το γεγονός ότι συνέβη στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να γρηγορήσει». Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της ΜΙ5 κάνει λόγο για «παρέμβαση» και όχι «κατασκοπία» για λογαριασμό της Κίνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr