Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα κατέθεσε την πρότασή της για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ταυτόχρονα με τη Γερμανία. Τα δύσκολα, ωστόσο, είναι μπροστά, όπως εκτιμούν όσοι διαθέτουν ανάλογη εμπειρία από το ΕΣΠΑ στο παρελθόν.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Το στοίχημα της απορροφητικότητας 

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή ), ο  αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης περιγράφει σε συνομιλητές τους το μέγεθος της δυσκολίας, λέγοντας ότι το 2022 η Ελλάδα θα κληθεί να απορροφήσει τα διπλάσια από το συνηθισμένο της πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των 5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να αυξήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις κατά 30%.

Συνολικά, το ύψος της κοινοτικής στήριξης του προγράμματος είναι 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ για δάνεια, και όλα πρέπει να απορροφηθούν έως το 2026.

Μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν, το «Ελλάδα 2.0» έχει προϋπολογισμό 57,6 δισ. ευρώ.

Σκυλακάκης: Το πρώτο βήμα έγινε 

Μετά την παράδοσή του ιδιοχείρως στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργο Μοσχόβη (είχε προηγηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του), ο κ. Σκυλακάκης μίλησε και δημοσίως για την πρόκληση:

  • «Το πρώτο βήμα έγινε. Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Οι δυσκολίες δεν αφορούν μόνο τις δεδομένες αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

  • Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, ο οποίος διετέλεσε και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Πισσαρίδη, επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι μεγάλα τμήματα της δημόσιας διοίκησης αλλά και της επιχειρηματικότητας δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην ολοκλήρωση απαιτητικών επενδυτικών σχεδίων.

Για την προώθηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί η ειδική υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Μαντζούφα, η οποία πρόκειται να στελεχωθεί από 40 άτομα, εκ των οποίων οι 20 τουλάχιστον από τον δημόσιο τομέα, ενώ επίσης θα υπάρχει και πλειάδα ιδιωτών συμβούλων, καθώς και ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης έργων. Μέχρι στιγμής, 12 υπάλληλοι του Δημοσίου έχουν τοποθετηθεί στην υπηρεσία.

Πότε αναμένεται να εγκριθεί το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν έως τις 27 Ιουνίου και από το Συμβούλιο μέχρι τις 27 Ιουλίου, με βάση τους κανονισμούς.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί άλλο ένα 20ήμερο για την εκτελεστική συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ πιθανότατα δεν θα φτάσει στην Ελλάδα πριν από τα τέλη Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr