Προανακριτική Παππά

Αποκαλύψεις – «φωτιά» για το «Καλογρίτσας Gate» και για το πώς στήθηκε το σκάνδαλο του SYRIZA Channel έρχονται από την συνεδρίαση της Προανακριτικής για τον Νίκο Παππά και από την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα Κυριάκου Τόμπρα.

Ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2016 η οικογένεια Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας CCC εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την απόκτηση καναλιού. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τόμπρα «ήθελαν εταιρεία φιλική προς στην κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι».

“Πριν τον Καλογρίτσα, είχαν προσεγγίσει Κουρή και Βρυώνη”

Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν ο τρίτος επιχειρηματίας που προσέγγισαν. Όπως είπε ο κ. Τόμπρας, πρώτα απευθύνθηκε στον Γιώργο Κουρή, καθώς είχε εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό, μετά στον Βρυώνη και έπειτα στον Χρήστο Καλογρίτσα.

«Ο Κουρής μου ζήτησε 48ώρες προθεσμία για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Τελικά με πήρε και μου είπε: «Δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται τα μαλ@@@να. Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε», φέρεται πως είπε ο κ. Τόμπρας.

Σε ότι αφορά την «τρίτη επιλογή», αυτή του Καλογρίτσα, υποστήριξε ότι πήγε «γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογρίτσας μου λέει «μπορώ». Όλη η αγορά τον φώναζε «κόκκινο» εργολάβο. Δεν θα παιδευόμουν πολύ να πείσω τους Χούρι ότι είναι φιλικός στην κυβέρνηση. Όλοι τον ήξεραν».

Η συνάντηση Παππά – Χούρι – Καλογρίτσα στο Μαξίμου

Ο κ. Τόμπρας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έδωσε το «παρών» με φυσική παρουσία σε συνάντηση μεταξύ του Νίκου Παππά με Χούρι ή με Καλογρίτσα. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι συμμετείχε σε κοινή τηλεφωνική συνομιλία όταν οι Χούρι – Καλογρίτσας επισκέφτηκαν τον κ. Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή του τηλεοπτικού διαγωνισμού προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρονται από την Βουλή, όταν ο κ. Τόμπρας κλήθηκε να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι White House και White Porsca, φέρεται να απάντησε ότι αν πει ονόματα κινδυνεύει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;»

Πως στήθηκε η μεταφορά των χρημάτων

Ερωτηθείς σχετικά με τον διαγωνισμό και το τίμημα, ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι δεν εισακούστηκε και ότι τον παρέκαμψαν:

«Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται.

Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρι και ο Παππάς ήξεραν αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι «σκ@τά» και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρι μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρι έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».

Η γνωριμία στο σκάφος στο Πόρτο Χέλι

Ο κ. Τόμπρας αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που μετείχε ο ίδιος με τους Χούρι και τον Χρήστο Καλογρίτσα.

«Μας περίμενε ένα σκάφος του Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι για να τους γνωρίσω. Σύστησα τον Καλογρίτσα στον Χούρι αλλά ο Σάμερ Χούρι δεν μίλησε καθόλου για την δουλειά. Είπε μόνο «όλα είναι κλεισμένα». Ο Καλογρίτσας γελούσε. Εμεινα έκπληκτος. «Μα πως έγινε;» ρώτησα. Μου απάντησε: «Αστα αυτά. Η δουλειά είναι κλεισμένη» – κατέθεσε , για να προσθέσει: «Εμένα με πήραν προφανώς για προκάλυψη. Ο Χούρι ήταν έτοιμος για τη συμφωνία και γελούσε. Ετοιμος και με γνώση ήταν και ο Καλογρίτσας».
«Συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπου Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ηταν Κυριακή, παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή» φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας.

“Ολοι ήξεραν από που ήρθαν τα λεφτά, ήξερε κι ο Δραγασάκης”


Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όλοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Όλοι. Και ο Δραγασάκης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι.

Ο Φουαντ Χουρι δεν το ήθελε το κανάλι. Ο Σαμερ επέμενε. Ήθελε να κάνει ένα αντί-al jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Ηθελαν να υπάρχει δίωρο αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων για τον αραβικό κόσμο».

Πηγή: economico.gr