Αποφασισμένη να «τραβήξει το σχοινί» εμφανίζεται η Άγκυρα, καθώς το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» απέλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και κατευθύνεται προς το σημείο που η Τουρκία έχει δεσμεύσει με NAVTEX στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία από το διαδίκτυο, το σκάφος, μαζί με δύο συνοδευτικά πλοία, τα «Ataman» και «Cengiz Han», βγήκε το πρωί της Δευτέρας από το λιμάνι της Αττάλειας και κατευθύνεται προς τη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, με σταθερή ταχύτητα.

Έρευνες ως τις 22 Οκτωβρίου

Την είδηση επιβεβαιώνει και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να “ακτινογραφήσει” τη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε».

Για την ώρα, δεν καταγράφονται κινήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ωστόσο αναμένεται ο απόπλους τουρκικών φρεγατών από τον ναύσταθμο του Ακσάζ για συνοδεία του «Oruc Reis», καθώς απαιτούνται μόλις δύο ώρες για να φτάσουν οι μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο τουρκικό ερευνητικό, το οποίο θα διεξάγει σεισμικές έρευνες από σήμερα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Αντίδραση της Αθήνας

Ήδη, η Αθήνα έχει αντιδράσει στη νέα πρόκληση της Άγκυρας και, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για τις ενέργειες αυτές τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο, το οποίο έχει την προεδρία της Ε.Ε., ως το τέλος του χρόνου, ακόμα δεν έχει κάνει κάποια κίνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Πηγή: economico.gr