Τραμπ καθαίρεση

Πάση δυνάμει προχωρούν οι Δημοκρατικοί στην διαδικασία καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ, με την ψηφοφορία για την παραπομπή του απερχόμενου αμερικανού προέδρου – την δεύτερη στην διάρκεια της θητείας του – να αναμένεται την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ ΜακΓκάβερν δήλωσε ότι η κατάθεση από τους Δημοκρατικούς του άρθρου για την παραπομπή Τραμπ αναμένεται στην Ολομέλεια την Τετάρτη και θεωρεί ότι η ψήφισή του θα είναι άμεση.

«Είναι σημαντικό να δράσουμε και είναι σημαντικό να δράσουμε κατά σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Τζιμ ΜακΓκάβερν στο CNN.

Η 25η Τροπολογία

Απόψε, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, την 25η Τροπολογία του συντάγματος. Η τροπολογία δίνει την δυνατότητα στον αντιπρόεδρο της χώρας και στο υπουργικό συμβούλιο να καθαιρέσουν οι ίδιοι τον πρόεδρο, κρίνοντάς τον ακατάλληλο για την θέση.

Η ψηφοφορία επ’ αυτού του αιτήματος αναμένεται αύριο, όμως όπως δήλωσε και ο κ. ΜακΓκάβερν, οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές αναμένεται να αρνηθούν την ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση, εντός 24 ωρών, από τους Δημοκρατικούς νέου αιτήματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων για εκκίνηση της διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου (impeachment).

H υπερψήφιση της πρότασης θεωρείται δεδομένη. Στην συνέχεια θα χρειαστεί έγκριση, με ενισχυμένη πλειοψηφία και από την Γερουσία – διαδικασία, που θα πάρει χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αφού θα έχει ξεκινήσει η προεδρία Μπάιντεν.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί επιμένουν να προχωρήσει η διαδικασία της καθαίρεσης παρ΄ότι η θητεία Τραμπ λήγει σε εννέα ημέρες διότι σε ενδεχόμενη καταδίκη του δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος το 2024.

Πηγή: economico.gr