Τραμπ καθαίρεση

Αμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ ζητούν βουλευτές των Δημοκρατικών, αλλά και παράγοντες του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου, μετά την πραξικοπηματική εισβολή των οπαδών του αμερικανού προέδρου στο Καπιτώλιο.

Η προοδευτική βουλευτής της Μινεσότα Ιλέν Ομάρ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ήδη την κατάθεση έγγραφου αιτήματος για την εκκίνηση διαδικασίας καθαίρεσης του Τραμπ, με βάση την 25η Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.

“Επικαλούμαι τα άρθρα του συντάγματος για να προχωρήσει η διαδικασία καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ από την Βουλή των Ανιπροσώπων και από την αμερικανική Γερουσία”, δήλωσε η Ιλέν Ομάρ, προσθέτονας: “Δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να παραμείνει ενεργός, πρόκειται για ζήτημα προάσπισης της Δημοκρατίας μας”.

Αίτημα στον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία για την καθαίρεση (impeachment) του Τραμπ κατέθεσε και ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τεντ Λιού, ενώ οι προτροπές προς τον Πενς για άμεση απομάκρυνση του αμερικανού προέδρου από τον Λευκό Οίκο παίρνουν τις τελευταίες ώρες καταιγιστικό χαρακτήρα από πολιτικούς, οικονομικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμμερς ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν την καθαίρεση Τραμπ, ενώ ο επικεφαλής ανταποκριτής του CNN στον Λευκό Οίκο Τζιμ Ακόστα μεταδίδει ότι και η Εθνική Ενωση Βιομηχάνων των ΗΠΑ ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Πενς να αναζητήσει τρόπο άμεσης απομάκρυνσης του Ντόναλντ Ταμπ από τον Λευκό Οίκο.

Η διαδικασία καθαίρεσης, ακόμη κι εάν ενεργοποιηθεί, απαιτεί χρόνο και η θητεία του Τραμπ, ούτως ή άλλως, λήγει σε 15 ημέρες. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που το επιτελείο των Δημοκρατικών προβληματίστηκε για το εάν θα θέσει συντεταγμένα και επιτακτικά το αίτημα της ενεργοποίησης της 25ης Τροπολογίας.

Πηγή: economico.gr