Ανάλυση του BBC

Ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός λέει ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του στην Ουκρανία αφού είπε στους στρατιωτικούς αρχηγούς την αλήθεια για τη δεινή κατάσταση στην πρώτη γραμμή.

Ο στρατηγός Ιβάν Ποπόφ ήταν διοικητής της 58ης Στρατιάς, η οποία μάχεται στη νότια περιοχή της Ζαπορίζια.

Σε φωνητικό μήνυμα, ο στρατηγός Ποπόφ είπε ότι έθεσε ερωτήματα σχετικά με το υψηλό ποσοστό απωλειών και την έλλειψη υποστήριξης πυροβολικού.

«είτε θα σιωπήσουμε και θα είμαστε δειλοί είτε θα το πούμε όπως είναι», «δεν είχα κανένα δικαίωμα να πω ψέματα στο όνομά σας, στο όνομα των πεσόντων συντρόφων μου στα όπλα, έτσι περιέγραψα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν», είπε.

Μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ο στρατηγός Ποπόφ ήταν ότι τόνισε στους ανωτέρους του την έλλειψη κατάλληλων συστημάτων αντιπυροβολαρχίας για να βοηθήσουν στην απόκρουση των ουκρανικών επιθέσεων πυροβολικού, καθώς και η έλλειψη στρατιωτικών πληροφοριών.

Ο διοικητής είπε ότι η απόλυσή του ζητήθηκε από ανώτερους διοικητές – τους οποίους κατηγόρησε για προδοσία – και εγκρίθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ – συχνά η πιο διορατική μορφή πληροφοριών ελλείψει επίσημου σχολίου από τη Μόσχα – ανέφεραν ότι η εντολή για την απόλυση του στρατηγού Popov είχε προέλθει από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγό Valery Gerasimov.

Είπαν ότι ο στρατηγός Γκερασίμοφ κατηγόρησε τον στρατηγό Ποπόφ για «κινδυνολογία και εκβιασμό της ανώτερης διοίκησης» αφού τόνισε την ανάγκη εναλλαγής στρατιωτών που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες.

«Οι ανώτεροι αρχηγοί προφανώς διαισθάνθηκαν κάποιο είδος κινδύνου από εμένα και γρήγορα επινόησαν μια εντολή από τον υπουργό Άμυνας σε μία μόνο ημέρα και με ξεφορτώθηκαν», δήλωσε ο στρατηγός Ποπόφ.

«Ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να διασπάσει τις τάξεις μας στο μέτωπο, αλλά ο ανώτερος αρχηγός μας μας χτύπησε από πίσω, αποκεφαλίζοντας άγρια τον στρατό στην πιο δύσκολη και έντονη στιγμή».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόλυση.

Η Ζαπορίζια και η ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ έχουν γίνει το επίκεντρο της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, αλλά δυσκολεύτηκε να διεισδύσει στις καθιερωμένες ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Την Τετάρτη, ένας άλλος Ρώσος βουλευτής δήλωσε ότι ο πρώην Ρώσος διοικητής στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την ανταρσία της Wagner, «ξεκουράζεται».

Ο στρατηγός Σουροβίκιν λέγεται ότι είχε στενές σχέσεις με το πρώην αφεντικό της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και υπήρξαν αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι είχε συλληφθεί μετά τη σύντομη εξέγερση.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ή σχόλιο για το πού βρίσκεται.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος ανώτερος Ρώσος στρατηγός  – ο αντιστράτηγος Oleg Tsokov – λέγεται ότι σκοτώθηκε σε επίθεση στην κατεχόμενη νότια ακτή της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα, αν και ο θάνατός του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr