Καθαρά κέρδη ύψους 520 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς

Καθαρά κέρδη ύψους 520 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζοντας δεύτερο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο. Το καθαρό αποτέλεσμα μετόχων του Ομίλου ανήλθε σε κέρδος 521 εκατ. το 1ο 3μηνο 2022, από ζημία 404 εκατ. ένα χρόνο. Στην αύξηση της κερδοφορίας συνέβαλε η άνοδος του επιτοκιακού εσόδου και των εσόδων από προμήθειες από δάνεια, μεταφορές κεφαλαίων, κάρτες και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. πριν.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με νέα δάνεια 1,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 300 εκατ. ευρώ και κινείται προς την επίτευξη του ετήσιου στόχου για καθαρή χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ, απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, σε σχετική ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο Μάρτιος ήταν ιδιαίτερα καλός μήνας, όπως και ο Απρίλιος. Δεδομένου ότι στο πρώτο τρίμηνο υπάρχουν περισσότερες αποπληρωμές και στο τελευταίο του έτους τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις, ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,2 δισ. ευρώ φέτος είναι απολύτως εφικτώς. Κι αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος λαμβάνοντας υπόψη και τις συναλλαγές πώλησης δανείων Sunrise 3 και Solar, μέσω του Ηρακλή, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μεγάλου υπενθύμισε ότι η συνθετική τιτλοποίηση ναυτιλιακών δανείων πρόκειται να απελευθερώσει κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες δύο ακόμα τέτοιες συναλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2022.

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής:

• Βασικά λειτουργικά κέρδη €93 εκατ., συνέπεια της δραστικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων από προμήθειες, των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων προβλέψεων.

• Αποκατάσταση του δείκτη fully loaded CET1 στο 10%, ενσωματώνοντας μεγάλο μέρος του κόστους αποεπένδυσης των NPE για το 2022.

• Ισχυρή νέα παραγωγή δανείων ύψους €1,7 δισ. το 1ο 3μηνο, που οδήγησε σε επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά €0,3 δισ., με επιτάχυνση των δανειοδοτήσεων κατά το 2ο τρίμηνο.

• Ιστορικά χαμηλό οργανικό έξοδο προβλέψεων στις 50 μ.β., αποτέλεσμα της ιστορικά χαμηλής εισροής νέων NPE (€115 εκατ.) σε τριμηνιαία βάση, δείκτης NPE στο 12,6% σε τροχιά επίτευξης στόχου για μονοψήφιο δείκτη εντός του έτους.

• Τα υπό διαχείριση κεφάλαια και τα ασφάλιστρα bancassurance παραμένουν σε ανοδική τροχιά, 37% και 26% υψηλότερα σε ετήσια βάση τον Μάρτιο 2022.

• Η Tράπεζα Πειραιώς, αξιοποιώντας τη δυναμική των ESG θεμελιωδών της και τη συνεπή υλοποίηση του σχετικού σχεδιασμού της, συμπεριλήφθηκε στους 400 κορυφαίους «Europe’s Climate Leaders» από τους Financial Times για το 2022, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ως η μόνη ελληνική εταιρεία με αυτή τη διάκριση.

• Τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιρουμένων των εσόδων από NPEs, ανήλθαν σε €246 εκατ., +11% ετησίως.

• Ισχυρή παραγωγή καθαρών εσόδων από προμήθειες στα €114 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από μισθώματα), +37% ετησίως, με τάσεις βελτίωσης στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

• Η ολοκλήρωση της απόσχισης της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών το 1ο τρίμηνο οδήγησε σε πρόσκτηση €0,3 δισ. καθαρού κέρδους για τον όμιλο.

• Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα στα €199 εκατ., -6% ετησίως, με όφελος από τον εξορθολογισμό των εξόδων προσωπικού και τη βελτιστοποίηση των γενικών και διοικητικών εξόδων.

• Δείκτης κόστους προς έσοδα στο 50%, περίπου σταθερός σε ετήσια βάση, παρά τη σημαντική μείωση των τόκων από NPEs.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr