Οσο περνούν οι μέρες τόσο θολώνει το τοπίο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, αφού η Άγκυρα επιδίδεται πλέον καθημερινά όχι μόνο σε λεκτικούς λεονταρισμούς, αλλά και σε προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, με αποτέλεσμα, να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο οι εμπλοκές ελληνικών με τουρκικά μαχητικά.

“Πολεμικό σκηνικό” στον αέρα

Το σκηνικό στον αέρα θυμίζει το περασμένο καλοκαίρι και τους μήνες της κλιμακούμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την “εισβολή” κατά κύματα στον Εθνικό Εναέριο χώρο τουρκικών μαχητικών.

Στους μήνες που ακολούθησαν δόθηκε μία εικόνα αποκλιμάκωσης εκ μέρους του Ερντογάν, με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην οποία παρέμεινε σχεδόν επί τρίμηνο.

Ο τακτικός αυτός ελιγμός της Άγκυρας είχε στόχο να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στο Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Δεκέμβριο και να κερδίσει χρόνο.

Πεδίο μάχης με σαφή στόχο

Στους μήνες που προηγήθηκαν, ωστόσο, ο εναέριος χώρος του Αιγαίου είχε μετατραπεί σε “πεδίο μάχης” με συνολικά 376 υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, και  2060 Τουρκικά αεροσκάφη να προχωρούν σε 4605 παραβιάσεις του ΕΕΧ και να καταγράφονται 425 εμπλοκές με μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τους δύο πρώτους μήνες του 2021 στη λογική των «διερευνητικών» οι γείτονες περιόρισαν σημαντικά τις προκλήσεις τους στον αέρα.  Έκαναν μόνο 9 υπερπτήσεις και 355 παραβιάσεις από 130 αεροσκάφη.

Η Άγκυρα επανέρχεται στην επιθετική τακτική της 

Τις τελευταίες εβδομάδες , ωστόσο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα αλλάζει τακτική. Μετά την «έξοδο» του «Cesme» στο Αιγαίο σε παράνομα δεσμευμένη περιοχή και την έναρξη της μεγάλης τουρκικής άσκησης «γαλάζια πατρίδα» δεν περνάει μέρα που να μην κάνει αισθητή την παρουσία της στον ουρανό του Αιγαίου.

Οι γείτονες εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι όχι μόνο με το ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, αλλά και με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αποτρέπει και στην ουσία ακυρώνει κάθε επιθετικό σχεδιασμό εκ μέρους της Τουρκίας.

Το κρίσιμο ερώτημα

Μόλις την περασμένη εβδομάδα απογείωσαν αεροσκάφη ακόμα και τη νύχτα και τα έστειλαν στο Αιγαίο, ελπίζοντας να πιάσουν “στον ύπνο” τη HAF.

Λίγη ώρα νωρίτερα έκαναν λόγο για δήθεν παρενόχληση του «Cesme» από Ελληνικά μαχητικά και χρήση flares.

Το ερώτημα είναι αν θα επιβεβαιωθεί η παγιωμένη εκτίμηση των επιτελών στην Αθήνα ότι μετά από κάθε αύξηση των προκλήσεων στον αέρα, ακολουθεί περίοδος υψηλής έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

Πηγή: economico.gr