Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το μέλλον του κινεζικού κατασκευαστικού κολοσσού Evergrande, όλος ο κόσμος προσπαθεί να… οχυρωθεί από τις οικονομικές συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσής του.

Περιορισμένη η έκθεση της Ευρώπης

Έτσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε με μάλλον καθησυχαστικό τρόπο στον αντίκτυπο που θα είχε στην ευρωζώνη μια ενδεχόμενη πτώχευση της υπερχρεωμένης Evergrande. «Έχω πολύ ζωηρές μνήμες από τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελιξεις στην Κίνα οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», όμως «στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC.

Πρόβλημα κυρίως στην Κίνα

«Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση που είναι επικεντρωμένοι στην Κίνα», προσθεσε ενώ η ΕΚΤ παρατηρεί από κοντά την κατάσταση, με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοοικονομικών αγορών στον πλανήτη. Ο ιδιωτικός όμιλος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια αθέτηση πληρωμής εκ μέρους του θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σοβαρή επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα και να προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές. Ο πρόεδρος του ομίλου Σου Τζιαγίν, υπογράμμισε  την Τετάρτη ότι ο όμιλος οφείλει «να κάνει τα πάντα για να τιμήσει» τις δεσμεύσεις του.

Πληθωρισμός: Προσωρινές πολλές από τις αιτίες του

Ερωτηθείσα εξάλλου για τον κίνδυνο ενός επίμονου πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος τον Αύγουστο ξεπέρασε το στόχο του 2% που έχει θέσει μεσοπρόθεσμα η ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε πως αναμένει «μια επιστροφή σε πολύ περισσότερη σταθερότητα τον ερχόμενο χρόνο» επειδή «πολλές από τις αιτίες για την αύξηση των τιμών είναι προσωρινές». «Έχει μεγάλη σχέση με τις τιμές της ενέργειας», διευκρίνισε, ενώ η άλλη κύρια προσωρινή αιτία είναι η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία, μετά τη μείωσή του κατά 3 μονάδες που ίσχυσε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 για να υποστηριχθεί η κατανάλωση με φόντο την πανδημία της Covid-19.

Το Πεκίνο κρατά αποστάσεις

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Κίνας μοιάζει να τηρεί… αποστάσεις από τα βάσανα της Evergrande, με τις αρχές να κινητοποιούν τις τοπικές κυβερνήσεις της αχανούς χώρας μόνο ως προς τις συνέπειες -οικονομικές και κοινωνικές- της πιθανής κατάρρευσης του κολοσσού, χωρίς να μοιάζει πρόθυμη να παρέμβει ώστε να στηρίξει τον όμιλο. Πληροφορίες από το Πεκίνο αναφέρουν ότι η κεντρική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάσωση του ομίλου μόνο στην περίπτωση που οι συνέπειες από την κατάρρευσή του κριθούν ως μη διαχειρήσιμες ή αν απειληθεί συστημική αναταραχή στον κατασκευαστικό τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr