Μήνυμα προς τις αγορές, αλλά και προς τις οικονομίες της ΕΕ έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εν μέσω συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η δυσκολία των κεντρικών τραπεζών

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, λοιπόν, ότι δεν υφίσταται -προς το παρόν, τουλάχιστον- κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό στην ευρωζώνη, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άρχισε να επιβαρύνει την οικονομία και οδήγησε τον πληθωρισμό στα ύψη. Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι ότι ο πόλεμος θα έχει «συνέπειες» για την ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται και η εμπιστοσύνη καταστρέφεται, τονίζοντας ότι η δυσκολία για τις κεντρικές τράπεζες είναι να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να βλάψουν την οικονομία.

Ανάπτυξη 2,3% στο «μαύρο» σενάριο

Όσον αφορά στον τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε ότι «ακόμα και στο πιο ζοφερό σενάριο, με δευτερογενείς επιπτώσεις, με εμπάργκο φυσικού αερίου και βενζίνης και επιδείνωση του πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα… ακόμα και έτσι έχουμε ανάπτυξη 2,3%», εκτιμώντας ότι «δεν βλέπουμε στοιχεία στασιμοπληθωρισμού τώρα». Στασιμοπληθωρισμός είναι ο πληθωρισμός που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, και χαρακτηρίζεται συνήθως από αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού.

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Οι δηλώσεις ακολουθούν την αιφνιδιαστική κίνηση της ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό εξόδου από τις πολιτικές τόνωσης, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ. Πάντως, η ίδια η Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι σταδιακές και θα γίνουν μετά από κάποιο χρόνο από τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η οποία αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αν δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοπιστωτική αναταραχή. Επίσης, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι πρέπει να είναι βέβαιη πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί στο 2% πριν αυξήσει τα επιτόκια.

Τα «νέα» εργαλεία

Η Λαγκάρντ έχει τονίσει ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα μεταδίδεται σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς θα τερματίζει τις αγορές ομολόγων. Τα εργαλεία αυτά έχουν βοηθήσει στον περιορισμό της διαφοράς στο κόστος δανεισμού της Γερμανίας και χωρών με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. «Αν είναι ανάγκη, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής καθώς προχωρούμε προς την ομαλοποίηση της πολιτικής, όπως έχουμε δείξει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr