Μετάξυ των αεροσκαφών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), υπάρχει και ένα που εύκολα μπορεί κανείς να το περάσει για… επιβατικό. Παρά ταύτα, είναι το αεροσκάφος με το δυσοίωνο προσωνύμιο «αεροπλάνο της ημέρας της καταστροφής».

Η «σκοτεινή» αποστολή του Ε-4Β

Πρόκειται για το Ε-4Β «Nightwatch», το οποίο στηρίζεται στο Boeing 747-200 και, με εξαίρεση ένα εξόγκωμα πάνω από το πιλοτήριο, εξωτερικά τουλάχιστον, δεν διαφέρει και πολύ από τα «τζάμπο τζετ» που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες. Πολλώ δε μάλλον, που ο χρωματισμός του (λευκό με μπλε ρίγες στα πλάγια) είναι κάθε άλλο παρά… μιλιταριστικός.

Ωστόσο, από το 1974 που ανέλαβε υπηρεσία, το Ε-4Β είναι ένα αεροπλάνο με πραγματικά εφιαλτική αποστολή: στην περίπτωση μαζικού πυρηνικού πολέμου, τα τέσσερα υπάρχοντα Ε-4Β έχουν ως αποστολή την ασφαλή μεταφορά του προέδρου, του αντιπροέδρου, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργού Άμυνας και άλλων προσώπων και μετατρέπονται σε αρχηγεία των δυνάμεων των ΗΠΑ, απ’ όπου μπορούν να διαταχθούν πυρηνικά χτυπήματα.

Πρόγραμμα αντικατάστασης

Στην ουσία, κάθε ένα από τα υπάρχοντα Ε-4Β μπορεί να μετατραπεί σε ένα μίνι ιπτάμενο «Πεντάγωνο», καθώς το αεροσκάφος είναι ειδικά θωρακισμένο για να αντέξει ακόμα και πυρηνική έκρηξη, ενώ διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνίας και διοίκησης-ελέγχου.

Πλέον, τα τέσσερα Ε-4Β βαίνουν προς το τέλος του ενεργού βίου τους, καθώς και η συντήρησή τους έχει γίνει πιο δύσκολη, και η Boeing ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή του 747, αλλά και υπάρχει και η «κόπωση» των μηχανών καθώς κάθε στιγμή τουλάχιστον ένα από τα αεροσκάφη βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Εμπλοκή

Στόχος της USAF ήταν να καλέσει τις αεροπορικές βιομηχανίες να καταθέσουν προσφορές για τα ήδη υπάρχονται εμπορικά αεροσκάφη τους, ώστε, τελικά να επιλεγεί κάποιο μοντέλο που θα ανταποκρινόταν στις προϋποθέσεις και τα στάνταρ και να μετατραπεί στο νέο «αεροπλάνο της ημέρας της καταστροφής».

Ωστόσο, φαίνεται ότι στα σχέδια αυτά παρουσιάστηκε… εμπλοκή, καθώς το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε ως κατηγορίας απόκτησης μείζονος οπλικού συστήματος πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει έλεγχος από την αρμόδια υφυπουργό Άμυνας Έλεν Λορντ. Έτσι, η USAF σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον οδικό χάρτη και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν στο κοντινό μέλλον».

Πληροφορίες: Defense News

Πηγή: economico.gr