Οι ειδικοί σύμφωνούν: κάτι τρέχει στη Γαλλία και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται πίσω από αυτό το άκρως ανησυχητικό «κάτι».

Η «επιβίωση της χώρας»

Μετά την δημοσίευση του επίμαχου κειμένου, του οποίου οι υπογράφοντες στρατιωτικοί απειλούνται με κυρώσεις, το υπερσυντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε νέο άρθρο μελών των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας με θέμα την «επιβίωση της χώρας» που υπογράφεται αυτήν την φορά από εν ενεργεία στρατιωτικούς και είναι ανοικτό σε υπογραφές. Μέχρι πριν από λίγες ώρες, το κείμενο είχε συγκεντρώσει περί τις 36.000 υπογραφές.

«Ενεργήστε κυρίες και κύριοι. Δεν πρόκειται, αυτήν την φορά, για κατά παραγγελία συναίσθημα, για κλισέ ή για επικοινωνιακή προβολή. Δεν πρόκειται για την παράταση της θητείας σας ή για την απόκτηση πόστων. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρεται στο κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, στους υπουργούς, στους βουλευτές και στα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Εν ενεργεία στρατιωτικοί

Οι συντάκτες του κειμένου δηλώνουν ότι έχουν εισέλθει πρόσφατα στο στράτευμα και ότι δεν τους επιτρέπεται εκ του κανονισμού να εκφρασθούν επωνύμως δημόσια. «Είμαστε αυτό που οι εφημερίδες ονομάζουν “η γενιά του πυρός”. Ανδρες και γυναίκες, εν ενεργεία στρατιωτικοί, όλων των όπλων και των βαθμών, όλων των ευαισθησιών, αγαπάμε την χώρα μας. Αυτοί είναι οι μόνοι τίτλοι δόξας που έχουμε. Και αν δεν μπορούμε να εκφρασθούμε επωνύμως, μας είναι εξίσου αδύνατο να σιωπήσουμε», γράφουν.

«Αφγανιστάν, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ορισμένοι από μας έχουν γνωρίσει τα εχθρικά πυρά. Ορισμένοι έχουν αφήσει εκεί συναδέλφους. Πρόσφεραν την ζωή τους για να καταστρέψουν τον ισλαμισμό προς το οποίο κάνετε υποχωρήσεις στο έδαφός μας». «Σχεδόν όλοι μας έχουμε γνωρίσει την επιχείρηση Sentinelle», η οποία αναπτύχθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης, 8ης, 9ης Ιανουαρίου 2015 για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο γαλλικό έδαφος.

«Είδαμε με τα μάτια μας τα εγκαταλελειμμένα προάστια, την συνάφεια με την παραβατικότητα. Υποστήκαμε τις απόπειρες εργαλειοποίησης εκ μέρους πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων, για τις οποίες η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτε – εκτός του να γίνεται αντικείμενο σαρκασμού, απέχθειας έως και μίσους», σημειώνουν στην νέα επιστολή οι Γάλλοι στρατιωτικοί. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο αυτό κείμενο είχε προκαλέσει πόλεμο στην γαλλική πολιτική τάξη. Ορισμένοι το κατήγγειλαν ως κάλεσμα για στάση ενώ άλλοι το χαιρέτισαν ως σωτήρια έκρηξη.

Ο ρόλος της Λεπέν

Στους υποστηρικτές του κειμένου βρίσκεται και η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, η οποία βλέπει τα ποσοστά της να ανεβαίνουν δραματικά εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Μάλιστα, νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι το 42% των Γάλλων εκτιμά ότι το κόμμα της δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και το 29% δηλώνει ότι συμφωνεί με τις ιδέες του Εθνικού Συναγερμού, παρότι ακόμα μόλις το 33% πιστεύει ότι το κόμμα μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση.

«Ειρηνικός αγώνας»

Η Λεπέν σχολιάζοντας το πρώτο κείμενο είχε δηλώσει ότι «είναι καθήκον όλων των Γάλλων πατριωτών να ξεσηκωθούν για να σώσουν τη χώρα», κάνοντας λόγο για έναν «ειρηνικό αγώνα». Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις της μιλά ανοιχτά για πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας και άρνηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της σύγχρονης Γαλλίας, σε συνδυασμό με προστατευτική οικονομική πολιτική, στα χνάρια του Τραμπ, αλλά έξω από τις αρχές και τις πολιτικές της ΕΕ. Πολλοί θεωρούν ότι η Λεπέν θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες με στόχο να φέρει τον Μακρόν σε δύσκολη θέση και να ενισχύσει τη θέση της ως τις εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr