Γιατί η Δύση πιστεύει ότι ο Πούτιν λέει πάλι ψέματα

Αν κανείς διαβάσει τις επίσημες ανακοινώσεις της ρωσικής κυβέρνησης, ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα αποκομίσει την εντύπωση ότι η «επιχείρηση», όπως ονομάστηκε, βαίνει καλώς και βρίσκεται εντός στόχων και χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, είναι αλήθεια αυτό;

Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος, με τη σειρά του φέρεται να έχει μελετήσει αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, η εικόνα που έχει το Κρεμλίνο και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος για την κατάσταση, τόσο στα πεδία των επιχειρήσεων όσο και σχετικά με τις συνέπειες από τις κυρώσεις της Δύσης, είναι εντελώς λάθος.

Κυριαρχεί ο φόβος

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραπλανήθηκε από τους συμβούλους του για την κακή τροπή που έχει πάρει για την Μόσχα ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο επιζήμιες είναι οι κυρώσεις των Δυτικών για τη ρωσική οικονομία. Ο λόγος; Ο φόβος τους για την πιθανή οργή του και της συνέπειες που αυτή θα έχει για τους συνεργάτες του.

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν παραπληροφορείται από τους συμβούλους του για το πόσο κακές είναι οι επιδόσεις του ρωσικού στρατού και πώς η ρωσική οικονομία ακρωτηριάζεται από τις κυρώσεις, επειδή οι ανώτεροι σύμβουλοί του φοβούνται τόσο πολύ να του πουν την αλήθεια», είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Κατάρρευση της ροής πληροφοριών

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Πούτιν δεν γνώριζε ότι τα στρατεύματα στην Ουκρανία δεν προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. «Ο Πούτιν δεν ήξερε καν ότι ο στρατός του χρησιμοποιούσε και έχανε κληρωτούς στην Ουκρανία, δείχνοντας μια σαφή κατάρρευση της ροής ακριβών πληροφοριών προς τον Ρώσο Πρόεδρο», είπε ο αξιωματούχος.

Όχι μόνο ο Πούτιν «κρατείται στο σκοτάδι» για το ποιος πολεμά για λογαριασμό της χώρας του, αλλά δεν του λένε πώς τα πάνε στα πεδία των συγκρούσεων, είπε ο αξιωματούχος. Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Μαριούπολης και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Χάρκοβο, οι Ουκρανοί έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει τους εισβολείς μακριά από την πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Το ρωσικό αφήγημα

Από την άλλη, πάντως, η «μηχανή προπαγάνδας» του Κρεμλίνου φαίνεται ότι παίζει και αυτή το ρόλο της, και μάλιστα από την αρχή της εισβολής, όταν η «επιχείρηση» χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας και υπεράσπισης των ρωσόφωνων κατοίκων της περιοχής του Ντονμπάς, αφήγημα που η Μόσχα συνεχίζει να υπερασπίζεται ως και σήμερα.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς δημοσιοποιούνται κάποια στοιχεία σχετικά με τις απώλειες που υφίστανται οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά και για τις συνέπειες των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, ακόμα δεν υπάρχουν τα λεγόμενα «σκληρά data» που θα δείχνουν την πραγματική εικόνα, τόσο από τα πεδία των μαχών όσο και από το «μέτωπο» της οικονομίας, καθώς και οι δύο πλευρές φροντίζουν να δημοσιοποιούν ό,τι τις εξυπηρετεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr