Από Τουρκία σε Ελλάδα τα F-35;

Μπορεί οι ΗΠΑ να υπερηφανεύονται ότι το F-35 αποτελεί το πιο εξελιγμένο μαχητικό που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ωστόσο, η παραγωγή του όχι μόνο δεν έχει μπει σε πλήρη ρυθμό, αλλά παραμένει… σε limbo.

Το κρίσιμο τεστ

Ως σήμερα έχουν κατασκευαστεί περίπου 600 από τα μαχητικά 5ης γενιάς, με τον προγραμματισμό να προβλέπει συνολικά την κατασκευή 3.200 αεροσκαφών, ωστόσο, το φως για την παραγωγή είναι ακόμα «κόκκινο».

Όπως είχε γράψει και το economico.gr, το πρόβλημα είναι ότι τα μαχητικά δεν έχουν πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά σύνθετο και πολυδάπανο τεστ προσομοίωσης μάχης, το οποίο όμως είναι απαραίτητο για να λάβουν το ΟΚ για πλήρη παραγωγή.

Το βάρος στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Το συγκεκριμένο τεστ, που ήταν προγραμματισμένο για τον περασμένο Δεκέμβριο -μετά από αρκετές αναβολές- τελικά αναβλήθηκε και πάλι για το 2021, μεταφέροντας την ευθύνη της τελικής απόφασης για την πλήρη παραγωγή των F-35 στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι μετά το τεστ θα χρειαστούν περίπου δύο με τρεις μήνες για να αναλυθούν τα δεδομένα και να κριθεί αν το F-35 είναι έτοιμο να λάβει μέρος σε μάχες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο πρόκλησης που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Έκθεση… κόστους 398 δισ.

Η έκθεση από το τεστ θα πρέπει -διά νόμου- να παραδοθεί στο Πεντάγωνο και στο Κογκρέσο και εν συνεχεία να λήφθεί η απόφαση για το αν θα πρέπει να δωθεί η άδεια στην Lockheed Martin να προχωρήσει σε πλήρη ρυθμό παραγωγής του F-35.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παραγωγής κοστολογείται στα 398 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία του τελικού τεστ γιαι όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ για την ώρα η ομάδα Μπάιντεν αναμένει ενημέρωση για το πρόγραμμα των F-35.

Πηγή: economico.gr