Το ότι τα προγράμματα ανάπτυξης νέων μαχητικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ είναι πολυδάπανα και χρονοβόρα είναι γνωστό: το παράδειγμα του F-35 πλέον τείνει να μετατραπεί σε cautionary tale για τα υπουργεία Άμυνας και τους κατασκευαστές πολεμικών αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, φαίνεται ότι το μαχητικό 5ης γενιάς δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με το πολύ έγκυρο σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας και πολιτικής Defense News, λάθη στην αλυσίδα παραγωγής και ποιοτικά προβλήματα με το πρόγραμμα F-15EX Eagle II της Boeing έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του μαχητικού. Σύμφωνα με το Γραφείο Λογοδοσίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO), το νέο μαχητικό θα παραδοθεί τουλάχιστον έξι μήνες αργότερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με κίνδυνο να επηρεαστούν όλες οι προθεσμίες μέχρι το τέλος του έτους.

«Προβλήματα ποιότητας»

Η Boeing αναμενόταν να αρχίσει να παραδίδει την τελευταία της παρτίδα μαχητικών F-15EX Eagle II στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, προβλήματα παραγωγής καθυστέρησαν την παράδοση αυτών των έξι μαχητικών στην παρτίδα 1Β, ανέφερε η GAO στην έκθεση αξιολόγησής της για τα μαχητικά. Αυτές οι καθυστερήσεις προκλήθηκαν κυρίως από «προβλήματα ποιότητας που σχετίζονται με ένα κρίσιμο εξάρτημα στο συγκρότημα της μπροστινής ατράκτου που διασφαλίζει την ασφάλεια της πτήσης».

Η Boeing χρησιμοποίησε επίσης ένα λανθασμένο εργαλείο σε τέσσερα από τα F-15EX, γεγονός που την αναγκάζει να αρχίσει την διαδικασία από την αρχή για αυτά τα αεροσκάφη. Η εκπρόσωπος της Boeing επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι τα μόνα F-15EX που έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι τα δύο δοκιμαστικά αεροσκάφη που παραδόθηκαν την άνοιξη του 2021, τα οποία θεωρούνται ως «παρτίδα 1Α».

Αντιρρήσεις

Το F-15EX είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του μαχητικού Eagle 4ης γενιάς, με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως χειριστήρια fly-by-wire και βελτιωμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει 104 μαχητικά F-15EX, ενώ προγραμματίζει να αγοράσει άλλα 24 από τα μαχητικά στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του 2024, για να αντικαταστήσει τα γερασμένα F-15Β και C.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αναλυτές, πολιτικοί, αλλά και κάποιοι αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο εκτιμούν ότι το κόστος των F-15EX (περίπου 80 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος), καθώς και το γεγονός ότι το μαχητικό είναι μια απλή αναβαθμισμένη έκδοση ενός αεροσκάφους 4ης γενιάς, καθιστούν την επένδυση σε αυτό μάλλον ασύμφορη και εκτιμούν ότι τα χρήματα θα πρέπει να διοχετευτούν σε πιο προηγμένα προγράμματα όπως το F-35 ή το NGAD.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr