Προβληματισμό στους οπαδούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει η απόφαση της προεκλογικής καμπάνιας του να αποσύρει όλες τις διαφημίσεις του σε τηλεόραση και ραδιοφώνο σε τρεις κρίσιμες Πολιτείες για το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Εκτός σε Πολιτείες – «κλειδιά»

Συγκεκριμένα, στο Οχάιο, την Αϊόβα και το Νιου Χάμσιρ πλέον δεν παίζονται διαφημίσεις του Τραμπ στα «παραδοσιακά» ΜΜΕ των Πολιτειών αυτών, παρά το γεγονός ότι οι δύο πρώτες είναι εκ των ων ουκ άνευ αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να κερδίσει δεύτερη θητεία.

Παράλληλα, παρατηρητές της καμπάνιας του διαπιστώνουν ότι σε άλλες τέσσερις Πολιτείες (Νεβάδα, Μινεσότα, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν) έχει μειωθεί σημαντικά η διαφημιστική καμπάνια του προέδρου, ενώ έχει αυξηθεί σε Φλόριντα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκαν άλλα 18 εκατ. δολάρια για διαφημίσεις, ενώ ενίσχυση της καμπάνιας καταγράφεται και στην Πενσιλβάνια.

Δει, δη, χρημάτων

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η εικόνα αυτή προσθαφαιρέσεων στα χρήματα για προεκλογική διαφήμιση μεταφράζεται σε έλλειψη πόρων, την ίδια στιγμή που αντίπαλός του, Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, αυξάνει σημαντικά τη διαφημιστική του δαπάνη σε Πολιτείες που θεωρούνταν χαμένες, όπως το Τέξας, η Τζόρτζια, το Οχάιο και η Αϊόβα.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Μπαιντεν έχει ξοδέψει περίπου 36 εκατ. δολάρια, ήτοι τα διπλάσια από τα χρήματα που δίνει ο Τραμπ για την διαφημιστική του δαπάνη, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η καμπάνια του Τραμπ «δεν έχει τα χρήματα για να τρέχει παντού διαφημίσεις».

Και επειδή οι αριθμοί ενίοτε λένε την αλήθεια, στο τέλος Αυγούστου, η καμπάνια του Μπάιντεν είχε συγκεντρώσει 466 εκατ. δολάρια, έναντι 325 εκατ. δολαρίων του Τραμπ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας έχουν αρχίσει ένα blitz προς χρηματοδότες, ώστε να προσφέρουν χρήματα στην καμπάνια.

Πηγή: economico.gr