Μόλις έξι μήνες μετά την πρώτη παράδοση στην πολεμική αεροπορία της Ρωσίας του μαχητικού 5ης γενιάς Su-57 σειριακής παραγωγής, φαίνεται ότι η Μόσχα σχεδιάζει να διευρύνει την… γκάμα των μαχητικών αεροσκαφών της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS η εταιρεία Sukhoi, η οποία κατασκευάζει το Su-57, αλλά και το πολύ επιτυχημένο μαχητικό 4ης+ γενιάς, Su-35, έχει βάλει στα σκαριά ένα νέο project, η υλοποίηση του οποίου ενδεχομένως θα δώσει στις ρωσικές εναέριες δυνάμεις σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.

Ελαφρύ stealth μαχητικό

Συγκεκριμένα, πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ανέφερε στο πρακτορείο ότι η εταιρεία σχεδιάζει ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος. Το σχέδιο προβλέπει ότι το μαχητικό θα είναι «ελαφρύ», θα διαθέτει ένα μόνο κινητήρα και θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 18 τόννους, ενώ θα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα πάνω από 2 Mach. Παράλληλα, θα διαθέτει υπερευελιξία και αναβαθμισμένες ικανότητες απογείωσης και προσγείωσης χάρη σε ένα σύστημα ελέγχου κατεύθυνσης πρόωσης του κινητήρα.

Τα σχέδια της Rostec

Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ δήλωσε σε δημοσιογράφους τον Δεκέμβριο του 2020 ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω στην ιδέα ενός προηγμένου ελαφρού και μεσαίου επιπέδου μαχητικού αεροσκάφους, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη ενός προηγμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Επίσης, είχε δηλώσει ότι αυτά τα προγράμματα ανάπτυξης γίνονται με πρωτοβουλία της Sukhoi, δίχως κρατική χρηματοδότηση και υποστήριξη.

Ψάχνονται και οι ΗΠΑ

Εδώ πρέπει να υπενθυμιστεί ότι και η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, μετά την κριτική που έχει ασκηθεί στο F-35 κυρίως λόγω του τεράστιου κόστους του αεροσκάφους, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός ελαφρού μαχητικού πολλαπλών ρόλων, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά μεταξύ του F-35 και του NGAD που ήδη βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, ως αντικαταστάτης του F-16.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr