Συναγερμός έχει σημάνει στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), καθώς κάτι φαίνεται ότι συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνόμπιλ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο παλιό πυρηνικό εργοστάσιο σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στην αρχή της εισβολής στη χώρα. Μάλιστα, είχαν εκφραστεί φόβοι ότι είχαν πάθει ζημιά τα συστήματα ασφαλείας που ακόμα λειτουργούν, 36 χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη»

Τώρα, λοιπόν, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις και γύρω από το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία καταγράφονται «μη φυσιολογικά» επίπεδα ραδιενέργειας και ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, μετά την σύντομη κατάληψη του εργοστασίου από τους Ρώσους.

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη» ανέφερε ο Ραφαέλ Γκρόσι, ενώ συμπλήρωσε πως «υπήρξαν κάποιες στιγμές που τα επίπεδα ανέβηκαν λόγω της μετακίνησης του βαρέως εξοπλισμού που έφερναν εδώ οι ρωσικές δυνάμεις και όταν έφυγαν». «Παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό μέρα με τη μέρα» κατέληξε, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Η ξαφνική αποχώρηση

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Μάλιστα, οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι η αποχώρηση έγινε λόγω «οξείας ασθένειας από ραδιενέργεια», από την οποία προσβλήθηκαν εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εκτέθηκαν επί μακρόν στο ραδιενεργό χώμα της περιοχής, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν συμπτώματα μόλυνσης από τη ραδιενέργεια και να μεταφερθούν σε ειδικό νοσοκομείο στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, για θεραπεία, αλλά και ότι υπάρχουν «πούλμαν-φαντάσματα» που φεύγουν από Λευκορωσία για Ρωσία με νεκρούς στρατιώτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr