Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και μπορεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 να έχει προχωρήσει σε τεράστιες εκκαθαρίσεις «μη πιστών» στρατιωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ωστόσο φαίνεται ότι κάποια παλιά… πάθη είναι πολύ δύσκολο να ξεριζωθούν από τη χώρα του κοσμικού Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι κεμαλικοί λοχαγοί

Έτσι, για την παρουσία «χούντας λοχαγών», η οποία αποκαλύφθηκε έπειτα από δικαστική έρευνα, σχετικά με επεισόδια που σημειώθηκαν στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα, στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης, κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητκής εφημερίδας «Yeni Safak». Σύμφωνα με την εφημερίδα, σειρά από συνομιλίες σε ομάδα του WhatsApp, αποκαλύπτουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι κεμαλιστές υπολοχαγοί, οι οποίοι στοχοποιούσαν θρησκευόμενους μαθητές της σχολής, ασκώντας πιέσεις και εκτοξεύοντας απειλές.

Αφορμή για να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα στάθηκαν επεισόδια που σημειώθηκαν στη σχολή στην Τούζλα στις 10 Νοεμβρίου, όταν, στη διάρκεια της τελετής για την επετείο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, περίπου 100 λοχαγοί επιτέθηκαν σε θρησκευόμενους σπουδαστές αξιωματικούς, επειδή οι τελευταίοι αρνήθηκαν να φορέσουν στο πέτο φωτογραφίες του Κεμάλ, επικαλούμενοι «την απουσία καρφιτσών». Οι εντάσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν, με σπουδαστές αξιωματικούς να πηγαίνουν στους θαλάμους των κεμαλικών λοχαγών για να ζητήσουν τον λόγο.

Πυρήνες ισλαμιστών

Γενικά, τέτοιου τύπου επεισόδια επαναλήφθηκαν και τις επόμενες μέρες, ενώ στις συνομιλίες των «χουντικών» λοχαγών στο WhatsApp εντοπίστηκαν υβριστικές εκφράσεις και απειλές κατά κρατικών αξωματούχων – δεν ξέφυγε από αυτές ούτε ο Ερντογάν. Την ίδια στιγμή, ο αντιπολιτευόμενος κεμαλικός Τύπος κάνει λόγο για παρουσία πυρήνων ισλαμιστών στη Σχολή Πεζικού, που ελέγχονται από θρησκευτικές αδελφότητες, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ομάδα που δημιούργησαν στο WhatsApp και συγκεντρώνονται σε σπίτια τα σαββατοκύριακα για να οργανώσουν τις κινήσεις τους «όπως έκαναν οι γκιουλενιστές».

Μάλιστα, οι κεμαλιστές λοχαγοί σκόπευαν να τους φέρουν στον δημόσιο διάλογο, ενημερώνοντας πρώην εισαγγελείς και προχωρώντας σε σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σκέφτηκαν ακόμη και να βγάλουν διακήρυξη που θύμιζε την εποχή του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Στο θέμα αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες και ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, περιγράφοντας το επεισόδιο της 10ης Νοεμβρίου και πώς αυτό ξεκίνησε. Όπως είπε, η υπόθεση παραπέμφθηκε τόσο στη Δικαιοσύνη, όσο και στο πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι που κρίθηκαν υπεύθυνοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Κομματικά πυρά

Στο μεταξύ, η Yeni Safak συνδέει την ομάδα των λοχαγών με τον πρόεδρο του Κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των κεμαλιστών λοχαγών οι οποιοι αποπέμφθηκαν από τη μονάδα της Τούζλα. «Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων αποφάσισε να απολύσει 4 πατριώτες Τούρκους ανθυπολοχαγούς από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που αντέδρασαν σε έναν υπολοχαγό που δεν φορούσε φωτογραφία του Ατατούρκ στο στήθος του. Θυμηθείτε, ο Μουσταφά Κεμάλ νίκησε στο τέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ θα κερδίσει ξανά» έγραψε σχετικά.

Τα επεισόδια στη σχολή πεζικού σχολίασε και ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Εζέλ καταφερόμενος εναντίον του υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον οποίο κατηγορεί ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί την δικαιολογία των σπουδαστών που δεν φόρεσαν την φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατατούρκ. Τι λένε όλα αυτά; Ότι το «καζάνι» συνεχίζει να βράζει στην Τουρκία, έστω κι αν η φωτιά έχει μειωθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr