Νέο πογκρόμ φαίνεται ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο Ερντογάν εναντίον πολιτικών αντιπάλων του, επικαλούμενος αυτή τη φορά την ασφάλεια της Τουρκίας από… κατασκόπους

Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών στην Τουρκία πραγματοποίησαν επιχειρήσεις «σκούπα» σε συγκεκριμένες εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και συνέλαβαν 26 άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι ήταν ύποπτα για κατασκοπεία και διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουχάλ Γκιουλέν.

Πάλι «δείχνουν» τον Γκιουλέν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, στόχευαν σε πρόσωπα που είχαν θέσεις και πρόσβαση σε στρατιωτικά προγράμματα, που θεωρούνται ως οπαδοί του Γκιουλέν, μέλη της «μυστικής τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τις συλλήψεις που έγιναν σε πέντε διαφορετικές επαρχίες της χώρας, ενώ αξιωματούχος ασφαλείας αποκάλυψε ότι από τους 26 συνολικά κρατούμενους, οι 7 απελευθερώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι 19 συνελήφθησαν και θα τους ασκήθηκαν διώξεις.

Όλοι από τις αμυντικές βιομηχανίες

Σε ό,τι αφορά τους προσαχθέντες:

  • Δεκαέξι άτομα είναι πρώην υπάλληλοι της Turkish Aerospace Industries.
  • Τέσσερα άτομα είναι είναι πρώην υπάλληλοι της Aselsan, της μεγαλύτερης αμυντικής εταιρείας της Τουρκίας.
  • Δύο άτομα είναι πρώην υπάλληλοι που εργάζονταν σε στρατιωτικό λογισμικό που συνδέεται με την εταιρεία Havelsan.
  • Δύο άτομα είναι πρώην υπάλληλοι του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, αλλιώς γνωστός ως TUBITAK.
  • Ένα άτομο είναι πρώην υπάλληλος της εταιρείας κατασκευής πυραυλικών συστημάτων Roketsan.
  • Ένα άτομο είναι πρώην υπάλληλος της Διεύθυνσης της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB).

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 οι τουρκικές αρχές είχαν προσαγάγει δεκάδες άτομα που εργάζονταν σε «κρίσιμα εγχώρια προγράμματα», σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο άλλα έξι άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της απάτης σχετικά με αμυντικά συμβόλαια και της πώλησης απορρήτων στοιχείων σχετικά με αμυντικά προγράμματα.

Πηγή: economico.gr